Gemeente Eindhoven

Officiële opening van biomassacentrale bij ir. Ottenbad

Op woensdag 22 juni is de biomassacentrale bij het ir. Ottenbad, waar bijna een jaar aan gebouwd is, officieel geopend door wethouder Helms van milieu en gedeputeerde De Boer. De biomassacentrale zet houtsnippers onder andere uit particuliere tuinen en gemeentelijke parken en plantsoenen omn in energie en verwarmt zowel ruimtes als het zwemwater.

Met de komst van de biomassacentrale bij het ir. Ottenbad ( er staat er al een bij het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep; aan een centrale in Meerhoven wordt gebouwd) loopt de gemeente Eindhoven voorop in Nederland als het gaat om het produceren van groene warmte en stroom voor haar inwoners waarbij gebruik wordt gemaakt van biobrandstoffen afkomstig uit de directe omgeving.

Warmte en elektriciteit

Jaarlijks beschikt de gemeente Eindhoven over circa 20.000 ton aan houtsnippers. Deze worden tot nu toe, bij gebrek aan houtkachels in de directe omgeving, vooral geëxporteerd naar de ons omringende landen.. Met de nieuwe centrale wordt snoeihout uit de gemeente Eindhoven en de omringende dorpen in de stad zelf verwerkt en omgezet in duurzame energie, die vervolgens ook binnen de gemeente wordt gebruikt.

Gemeentelijk beleid

De komst van de centrales sluit goed aan op het gemeentelijk beleid op het gebied van duurzaamheid en klimaat. De gemeente wil samen met inwoners en bedrijven werken aan een duurzaam Eindhoven. Energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie en deze gebruiken voor het verwarmen van woningen, zwembaden, winkels en scholen dragen bij aan een duurzame stad. In de sportsector zijn speciale duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo is de afgelopen jaren onder meer geïnvesteerd in LED-verlichting op sportvelden, slimme energiezuinige meters in sportpaviljoens en oplaadpunten voor elektrische fietsen