Ondanks licht herstel nog steeds ruim 750 miljard Euro vast in werkkapitaal
22 jun 2011 - Ondernemingen in zowel de VS als Europa hebben hun werkkapitaalpositie in 2010 verbeterd ten opzichte van 2009. De cash-to-cash (C2C) cyclus, het totaal aan werkkapitaal uitgedrukt in dagen, is met 4% - en in Nederland zelfs met 8% - verbeterd, zo blijkt uit de meest recente Annual Working Capital Management Survey van Ernst & Young.
Uit dit onderzoek blijkt dat bij de 2.000 onderzochte bedrijven, gerelateerd aan de best presterende bedrijven uit deze populatie, nog altijd meer dan 750 miljard Euro aan cash vastzit in werkkapitaal. Dit komt overeen met bijna 7% van de omzet van deze onderzochte bedrijven. Dit percentage is vergelijkbaar met de resultaten van het onderzoek van twaalf maanden geleden.
Ondanks het herstel van de wereldeconomie in 2010 is de cashpositie van Amerikaanse en Europese nog maar licht verbeterd. Bovendien zien we voornamelijk vooruitgang op het gebied van crediteuren - wat erop wijst dat sommige bedrijven er nog steeds voor kiezen de betalingen aan hun belangrijkste leveranciers zo veel mogelijk uit te stellen.
Prestaties Nederlandse ondernemingen
Danny Siemes, verantwoordelijk voor Working Capital Advisory Services in België en Nederland: "De werkkapitaalpositie in Nederland is over het algemeen beter dan die van andere Europese en Amerikaanse bedrijven. De C2C-cyclus in 2010 bedroeg in Nederland gemiddeld 32 dagen - dat is ruim minder dan gemiddeld 40 dagen in Europa. Waarbij uiteraard wel moet worden opgemerkt dat dit mede wordt ingegeven door de relatief 'vlotte' betalingscultuur in Nederland in vergelijking met die van een aantal andere - voornamelijk Zuid-Europese - landen. We zien in Nederland vooruitgang op het gebied van crediteuren en debiteuren, maar vooral op het gebied van voorraden."
Vooruitzichten voor 2011
Er staat ondernemingen echter op de korte termijn nog heel wat tegenwind te wachten bij het optimaliseren van hun werkkapitaalbeheer. Danny Siemes: "De economische vooruitzichten zijn verbeterd. De hoeveelheid cash waarop beslag wordt gelegd uit hoofde van werkkapitaal zal dan ook gaan groeien om de toenemende bedrijvigheid te ondersteunen. Ook lijkt het na-ijleffect van hogere grondstoffenprijzen het werkkapitaalbeheer in 2011 negatief te gaan beïnvloeden."
Ook de groei in opkomende markten stelt bedrijven voor uitdagingen, als gevolg van het gebrek aan efficiëntie en de inherente risico's op die markten. De afgelopen jaren hebben een toegenomen volatiliteit en onvoorspelbaarheid van de vraag laten zien. Dit maakt duidelijk hoe complex de toeleveringsketens zijn en hoe kwetsbaar ze zijn voor in- en externe verstoring.
Duurzaam werkkapitaalbeleid essentieel
Nu bedrijven hun liquiditeitspositie sterk hebben verbeterd (dankzij stijgende marges, gematigde groei van de investeringen en gunstige financiële omstandigheden) bestaat het risico dat de aandacht in de bestuurskamers voor cash en werkkapitaalbeheer weer verslapt ten gunste van omzet- en winstmaximalisatie. Danny Siemes: "Gezien de vele economische problemen en uitdagingen op de financiële markten die nog moeten worden opgelost, met daarbovenop nog de recente ontwikkeling van de grondstoffenprijzen, is het cruciaal dat bedrijven een echt effectief en duurzaam werkkapitaalbeleid blijven voeren."
Ernst & Young