Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Praktijkonderzoek Dijken op veen binnenkort van start

Zwakke dijk

Proef

Binnenkort start het praktijkonderzoek Dijken op Veen, een samenwerking tussen het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat. Met dit onderzoek vergroten we onze kennis over de sterkte van dijken op veen. Kennis die wellicht leidt tot bijstelling van de modellen die momenteel worden gebruikt voor het toetsen en ontwerpen van dijken.

De aanleiding voor het onderzoek is dat bij de planvorming voor de dijkversterkingen Edam-Amsterdam en Hoorn-Edam, de uitwerking van de versterkingswijzen volgens de geldende rekenmethoden, resulteerde in relatief forse dijkprofielen. Deze brengen naast een aanzienlijk ruimtebeslag ook hoge kosten met zich mee. Door de forse profielen ontstond bij experts de indruk dat de geldende rekenmethoden mogelijk niet goed genoeg aansloten bij de situatie van dijken op veen. Veen is in de praktijk wellicht sterker dan tot nu toe werd aangenomen. Om dit te toetsen starten we samen met Rijkswaterstaat binnenkort met een veldproef. Met de resultaten wordt bekeken of de huidige rekenmodellen de sterkte van het veen adequaat beschrijven. Mogelijk leidt dit tot bijstelling van de rekenmodellen die op dit moment worden gebruikt voor het toetsen en ontwerpen van dijken.

De proef vindt plaats in opdracht van het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat. De uitvoering van het werk en de coördinatie is in handen van het onderzoeksbureau Deltares.

Voor meer informatie (pdf)

Zie het origineel