Gemeente Noordenveld

participatie- en communicatiebeleid

Gemeente geeft vorm aan participatie- en communicatiebeleid

Gepubliceerd op: 22 juni 2011

Signalen

" Sinds 2009 heeft het College verschillende signalen gekregen, waaruit bleek dat participatie en communicatie op onderdelen niet optimaal waren," aldus wethouder Gerrit Alssema, portefeuillehouder Communicatie en Bestuurlijke Vernieuwing. "Het bureau Partners + Pröpper onderzocht in opdracht van de Rekenkamercommissie de gang van zaken rond de herinrichting Norg en de Intergemeentelijke Structuur Visie (IGS). In het kader van Bestuurlijke Vernieuwing betrok de gemeente haar inwoners bij het formuleren van een visie op Noordenveld in 2025. Daaruit kwam onder andere naar voren dat veel inwoners de interactie met de gemeentelijke organisatie voor verbetering vatbaar vinden. Verder willen de inwoners graag in een vroeg stadium betrokken worden bij besluitvorming over hun leefomgeving. In het bestuursprogramma `Samen de schouders eronder' schreef het College dat de gemeente zich wil inzetten om inwoners actief te betrekken bij de inrichting van hun eigen leefomgeving."

Het moet beter

"Het College wil dat participatie en communicatie structureel deel uitmaken van gemeentelijke beleidsprocessen. Dat moet leiden tot meer betrokkenheid van onze inwoners en een beter proces van besluitvorming, met besluiten die gedragen worden door onze inwoners. Ook willen we bereiken dat we als hele gemeentelijke organisatie doordrongen zijn van het belang van (goede) communicatie en dat elke medewerker begrijpt wat daarin zijn of haar rol is. Hoe het College dit wil bereiken staat in deze conceptnota `Noordenveld 2.0'."

Aan de slag!

"De gemeenteraad stelt deze conceptnota binnenkort vast. Op grond van onze Inspraakverordening leggen we de nota ter inzage en geven zo de inwoners van Noordenveld de gelegenheid er iets van te vinden. Maar het College vindt dat niet genoeg! We vragen een open advies van medewerkers, management, Raad en inwoners. Daar wil het College de komende maanden mee aan de slag!," aldus een enthousiaste Alssema. "Daarna maken we een definitieve nota. Na vaststelling van de nota wil het College samen met inwoners, gemeenteraad en medewerkers aan de slag met de uitwerking van onze ideeën en uitgangspunten."