Museon Den Haag


Leerlingen Hofstad Lyceum komen met `Forward Motion' naar Museon Den Haag
22 juni 2011

Vandaag (22 juni 2011) zal het team van het Haagse Hofstad Lyceum hun experimentele voertuig met de naam `Forward Motion' naar het Museon in Den Haag rijden, om het daar aan het publiek te tonen. Binnen de categorie benzine / prototype heeft het team de 48e plaats behaald tijdens de Shell Eco-Marathon 2011. De auto wordt om 14.30 uur verwacht. `Forward Motion' is een bijzondere aanvulling op de expositie `Geleerde Haagse Straten'. De auto is te zien in het Museon tot en met 28 augustus 2011.

Shell Eco-Marathon
Eind mei vond voor de 26e keer de prijsuitreiking plaats van de Shell Eco-Marathon Europa 2011 in EuroSpeedway Lausitz in Duitsland. Deze wedstrijd daagt middels verschillende categorieën, de nieuwe generatie Europese ingenieurs uit, schone auto's te ontwerpen die met 1 liter brandstof een zo lang mogelijke afstand afleggen. Naast voortbeweging door middel van gebruik van brandstofceltechnologie is zonne energie een belangrijk component in de wedstrijd. Aan deze wedstrijd deden 187 teams uit 10 landen mee. Nederland was vertegenwoordigd met 13 teams. De Shell Eco-Marathon Europa zal in 2012 in Rotterdam plaatsvinden. Kijk hier voor meer informatie.

Geleerde Haagse Straten
Wie was Antoni van Leeuwenhoek? Waarom meten we het vermogen van gloeilampen in Watt? Wat onderzocht Linnaeus? Veel straten in Den Haag zijn vernoemd naar een beroemde wetenschapper. Wie zijn deze wetenschappers en wat hebben ze onderzocht?

Het Museon toont parallel aan Wetenschap Verandert je Wereld tot en met 28 augustus 2011 de expositie Geleerde Haagse Straten over 16 beroemde wetenschappers, amateurwetenschappers of ontdekkingsreizigers. De bezoeker maakt kennis met wetenschappers van de laatste 350 jaar in relatie tot moderne onderzoekstechnieken. Hier kom je oog in oog te staan met originele historische objecten uit de collectie van het Museon, aangevuld met wetenswaardigheden en informatie over deze wetenschappers. Maar ook de originele Nuna-2, een raceauto die op zonne-energie rijdt en de World Solar Challenge 2003 won en nu dus ook de `Forward Motion' van het Haagse Hofstad Lyceum, zijn te zien.

Experimenten, proefjes en achtergronden bij grote ontdekkingen. Het is allemaal te zien aan de Snackkar voor Supersnelle Experimenten en tijdens de Science Show. Op zondag 26 juni zal de WizzKidz, de Museon junior-universiteit, plaatsvinden van 11:00 tot 12:30 uur. Dit zijn wetenschappelijke presentaties, boordevol spektakel, speciaal gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl): publiciteit & mediacontacten - tel. 070-3381421 of 06-10905384
Martin Bruggink (m.bruggink@hofstadlyceum.nl): team manager Hofstad Lyceum `Forward Motion' - tel. 06 47562880