Groen!

Kamercommissie buigt zich over onbeperkte aansprakelijkheid nucleaire centrales

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 21 juni 2011 in "Klimaat en energie"

Dinsdag stonden enkele wetsvoorstellen op de agenda van de commissie Bedrijfsleven rond de aansprakelijkheid in geval van ongevallen in kerncentrales. Op vraag van Groen!-Kamerlid Kristof Calvo zal de commissie zich binnen 2 weken buigen over de piste van de onbeperkte aansprakelijkheid zoals in Duitsland. De voorliggende wetsvoorstellen opteerden immers allemaal voor een systeem van beperkte aansprakelijkheid.

De exploitanten zouden slechts 700 miljoen schade moeten vergoeden. De rest is voor rekening van de Belgische staat en andere landen. Groen! en Ecolo vinden dat niet kunnen: een nucleair ongeval veroorzaakt veel meer schade en de rekening mag niet zomaar worden afgewenteld op de samenleving. Op voorstel van de fractie Ecolo-Groen! zal de commissie zich daarom alsnog via hoorzittingen buigen over het Duitse verzekeringssysteem, een systeem van onbeperkte aansprakelijkheid.

Groen!-Kamerlid Kristof Calvo is tevreden dat het voorstel is aanvaard: "De schadevergoeding van de nucleaire exploitanten beperken is een product van de energiepolitiek van de jaren '60 en'70, waarbij kernenergie sterk werd gepromoot en ondersteund werd met publieke middelen. Geen enkele sector kan op een dergelijk gunstregime qua verzekeringen rekenen. Duitsland toont dat een systeem van onbeperkte aansprakelijkheid kan werken."

De diverse wetsvoorstellen van PS, MR, CDH en CD&V opteren allemaal voor het beperken van de aansprakelijkheid. Zelfs over de concrete modaliteiten van een dergelijk systeem zijn er nog heel wat vragen bij de diverse fracties. Groen!-Kamerlid Kristof Calvo gaf alvast aan dat de aansprakelijkheid moet worden uitgebreid naar de moedermaatschappij. "Als er zich een ongeval voortdoet, moet ook de moedermaatschappij haar verantwoordelijkheid nemen. Er verhuizen continu winsten van Electrabel België richting GDF Suez in Parijs. Het minste dat we dan als wetgever mogen vragen is een omgekeerde transfer voor de schade in geval van een nucleair ongeval".

Groen! en Ecolo engageren zich in elk geval om op korte termijn vooruitgang te boeken. "Dat we de piste van onbeperkte aansprakelijkheid willen onderzoeken, betekent niet dat we een wetsaanpassing over de verzekering bij nucleaire ongevallen op de lange baan willen schuiven. Voor de zomer moeten we als parlement resultaten kunnen boeken", oordeelt Calvo.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=117615674993143&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-kamercommissie-buigt-zi ch-over-onbeperkte-aansprakelijkheid-nucleaire-centrales_2228.aspx&send =false&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&color scheme=light&font&height=80

Contact: Jeremie Vaneeckhout -