FNV Sport

Werknemers in de sportsector lopen warm voor een `portaal voor loopbaan en ontwikkeling'

In april jongstleden is onder medewerkers bij sportorganisaties die aangesloten zijn bij de CAO Sport, een digitale peiling gehouden. Hierin is gevraagd naar de behoeften op het gebied van loopbaan (perspectief) en ontwikkeling. De respons was groot: 25% van alle medewerkers heeft aan de peiling meegewerkt. Het thema loopbaan en ontwikkeling leeft dus in de sector!

De peiling is het eerste onderdeel van het project `Mobiliteit in de sportsector', dat de WOS (Werkgeversorganisatie in de Sport) en FNV Sport in september 2010 zijn gestart. Doel van het project is om te zorgen dat eventuele maatregelen aansluiten bij de behoeften van werknemers en werkgevers. In de laatste CAO Sport (2009-2011) hebben cao-partners de afspraak gemaakt om de loopbaan & ontwikkelingsmogelijkheden binnen de sector te faciliteren en te stimuleren, zodat werknemers met plezier bij sportorganisaties blijven werken en de sector aantrekkelijk blijft in de toekomst.

De belangrijkste resultaten:
Het grootste deel van de werknemers (68%) ziet zichzelf de komende jaren in de sportsector blijven werken. Er worden echter wel meer loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden gezien binnen de sector dan binnen de huidige organisatie.

Er blijkt aandacht te zijn voor persoonlijke ontwikkeling; meer dan de helft van de respondenten (55%) is van mening dat de direct leidinggevende zijn/haar persoonlijke ontwikkeling stimuleert. 80% geeft aan dat er binnen de organisatie de mogelijkheid is om een gesprek te voeren over persoonlijke ontwikkeling. Een derde van alle respondenten die een dergelijk gesprek heeft gehad, geeft aan dat dit tot concrete afspraken heeft geleid, zoals het volgen van een cursus of opleiding.

Opvallend is dan, dat hoewel een groot deel zelf binnen de sector wil blijven werken, maar een derde van de respondenten de sector zou aanbevelen aan vrienden als een sector waar goede loopbaanmogelijkheden zijn. Het is helaas niet duidelijk wat de achtergrond van deze voorzichtige houding is, omdat niet gevraagd is naar de argumentatie van dit antwoord.

Met de peiling wilden de WOS en FNV Sport onderzoeken in hoeverre de werknemers behoefte hebben aan een `portaal', een onafhankelijke (digitale)plek waar men terecht kan voor informatie en advies over zaken die met de loopbaan en professionele ontwikkeling te maken hebben. Tenslotte bestaat de sector voor een substantieel deel uit kleinere organisaties (1 tot 50 werknemers) waar niet altijd de specifieke deskundigheid op dit gebied aanwezig is. Uit de peiling blijkt dat men de weg wel vindt naar diverse websites met informatie over opleidingen en vacatures, maar dat een website speciaal voor de sector toegejuicht wordt.

Er blijkt dus behoefte aan een dergelijk `portaal' te zijn. Nagenoeg de helft van alle respondenten denkt dat een `portaal' voor loopbaan en ontwikkeling (heel) veel toegevoegde waarde heeft. 85% van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan één of meer diensten.15% geeft aan geen enkele behoefte te hebben aan een dienst op het gebied van loopbaanontwikkeling.
De drie diensten die de voorkeur hebben, zijn: informatie over opleidingen/trainingen, een overzicht van de vacatures binnen de sportsector en loopbaanadvies door een onafhankelijk adviseur.

Samen met een expertteam uit de sector worden de resultaten van de peiling omgezet in concrete plannen voor een (digitale) voorziening. Er wordt gestreefd naar realisatie van het `portaal' voor het eind van het 2011. Mensen met goede voornemens kunnen dan direct in het nieuwe jaar bij het `portaal' terecht!