FNV Sport

Sociale dialoog in de sport

De dialoog met de sociale partners is een van de pijlers van het Europees sociaal model. Het omvat besprekingen, raadplegingen, onderhandelingen en gemeenschappelijke acties die door de representatieve organisaties van de sociale partners worden ondernomen.

In het kader van de sociale dialoog kwamen, op 17 juni van dit jaar, verschillende werkgevers- en werknemersorganisaties uit Europa bijeen om te bekijken wat wij als Europese landen gemeen hebben en wat wij van elkaar kunnen leren. En dat is nodig, omdat blijkt dat bijvoorbeeld een onderwerp dat gerelateerd is aan het werk in de sportsector wel geregeld is in het ene land, terwijl het andere land het betreffende onderwerp nog niet eens op de agenda heeft staan.

De sociale dialoog in de sportsector is vooralsnog een pilot. Niettemin hebben de leden van de EASE (de vereniging van werkgeversorganisaties in Europa) en de leden van de UNI Europa Sport (de vereniging van werknemersorganisaties in Europa) aangegeven dat zij de sociale dialoog in de Sport een structurele vorm willen geven. De deelnemers van deze `informele' dialoog hebben in drie commissies gesproken over onderwerpen die zij in de toekomst willen behandelen. Opvallend daarbij is dat er door zowel de non-profit-commissie als in de Active Leisure-commissie, waaronder Fitness en Outdoor, de kwalificatie van werknemers op de agenda is gezet. In Nederland kan bijvoorbeeld een diploma op bepaalde wijze gewaardeerd worden, terwijl in België het diploma niet eens wordt erkend.