GroenLinks
Minister weigert regie op verbetering OV-chipkaart

Woensdag 22 juni 2011, 10:02u - Ineke van Gent

Nu minister Schultz geen verdere verbeteringen van de OV-chipkaart wil afdwingen bij vervoerders en decentrale overheden, moet de strippenkaart voorlopig blijven bestaan. Dat concludeert GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent naar aanleiding van de brief van minister Schultz. "De Kamer doet aan de lopende band voorstellen om een echte servicekaart van de chipkaart te maken. De minister belooft enkel onderzoeken. Daar schiet de reiziger niks mee op."

GroenLinks zal woensdag een motie indienen met als strekking eerst het onderzoek van de Commissie Meijdam naar het versterken van de regie rond de chipkaart af te wachten. Dat advies wordt in de loop van de zomer verwacht. Van Gent:"De reizigers zijn overgeleverd aan de nukken van de vervoerder, die de chipkaart als hun speeltje zien. Die kaart is bedoeld om het reizigersgemak te dienen, dus blijf ik hameren op noodzakelijk verbeteringen."

GroenLinks wenst onder meer de introductie van een anonieme, roze chipkaart voor senioren en kinderen, een lager instaptarief, een herinneringsmail of SMS bij foutief uitchecken en één (digitaal) restitutieloket. Minister Schultz wil geen garanties geven dat deze verbeteringen doorgevoerd worden. Van Gent: "Een pas op de plaats is dan de enige optie. Dan moet de strippenkaart zolang maar blijven bestaan."