Gemeente Twenterand


Inwoners via Burgernet betrokken bij opsporing en hulpverlening

ondertekening

Gemeente en politie ondertekenen convenant
Op dinsdag 21 juni hebben burgemeester Visser van de gemeente Twenterand en de heer Gottemaker, plaatsvervangend chef cluster Noord van de politie Twente, het Convenant Burgernet Twenterand ondertekend.

Doel van het convenant is dat beide partijen, samen met de inwoners van de gemeente Twenterand een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid binnen de gemeente. "Inwoners van Twenterand willen een veilige leefomgeving en met Burgernet kunnen ze daar zelf een steentje aan bijdragen. Het is dan wel zaak dat ze zo snel mogelijk naar de politie reageren," aldus Burgemeester Visser.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?
Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Gedacht kan worden aan diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, tasjesroof, geweld of bij vermiste personen. Hoe meer deelnemers aan Burgernet, hoe groter de kans dat gemeente, politie en burgers samen de gezochte persoon opsporen. En daarmee wordt de veiligheid in de buurt vergroot.

Hoe werkt Burgernet?
Na melding, van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, start de politie een burgernetactie op. Alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar bijvoorbeeld een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen inwoners direct behulpzaam zijn. Het is dan wel zaak dat er zo snel mogelijk gereageerd wordt. Na afloop ontvangen alle deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Waarom Burgernet?
Inwoners van Twenterand hechten belang aan een veilige woon- en werkomgeving. Wanneer het niet veilig is, wordt de overheid daarop aangesproken. De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat, maar moeten wel snel geïnformeerd worden als er iets mis is. De inwoners kunnen zo zelf een belangrijke bijdrage leveren aan een prettige leefomgeving. In hun eigen buurt doen mensen dit al door een praatje te maken of door de eigen straat schoon te houden. De gemeente en politie werken graag nog beter samen met de bewoners. Daarom is er Burgernet. Door ogen en oren te gebruiken, kunt mensen direct helpen hun leefomgeving veiliger te maken. De gemeente kan die hulp goed gebruiken.

Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. Deze week ontvangen alle inwoners van Twenterand een brief met daarin meer informatie en een aanmeldmogelijkheid. Laat van u horen met Burgernet!

Voor meer informatie kunt u ook de website www.burgernet.nl raadplegen.