Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

"Meest kwetsbare groep" zwaar getroffen door PGB-maatregel

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil het gebruik van het persoonsgebonden budget (PGB) decimeren. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de zelfstandigheid van mensen die sterk afhankelijk zijn van zorg, zoals blijkt uit een onderzoek van zeven patiëntenorganisaties.

zaal tweede kamer De staatssecretaris heeft aangegeven dat zij het gebruik van het PGB wil beperken tot mensen die nu ook een persoonsgebonden budget hebben en een indicatie verblijf. Daarmee zouden naar haar mening "de meest kwetsbare groepen" buiten schot blijven. Uit het onderzoek blijkt dat dat in de praktijk volstrekt anders uitwerkt. Ook mensen met een progressieve verlamming, een dwarslaesie, verstandelijke beperking of ernstige complexe aandoeningen, raken in de meeste gevallen hun PGB kwijt. Gevolg: zij raken maatschappelijk geïsoleerd en zijn zelfs op een verpleeghuis aangewezen.

Zo blijkt uit de cijfers van alle budgethouders die volledig rolstoel gebonden zijn, dat gemiddeld 52% het PGB gaat kwijtraken. Het zwaarst getroffen worden de rolstoel gebonden kinderen. In die groep verliest 85% het PGB. Maar ook in de groep tussen 18 en 60 jaar gaat het flink mis: 61,5% raakt het PGB kwijt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die zelfstandig in een Fokuswoning wonen en beademd worden. Ook zij vallen niet onder de definitie meest kwetsbare groep van de staatssecretaris.

De VSN heeft in een brief aan de staatssecretaris met klem gevraagd om de voorgenomen maatregelen te herzien. De brief is in kopie verzonden aan de Tweede Kamer. Lees ook het persbericht en de samenvatting van het onderzoek.

Het onderzoek loopt in de maand juli nog door. In die tijd kunnen enquetes gewoon worden ingevuld op deze link Let op: dubbel ingevulde vragenlijsten worden verwijderd.
22 juni 2011