Gemeente Helmond


ENTP-bijeenkomst in Helmond

Helmond geeft bijzonder internationaal gezelschap van Nederlanders, Fransen, Polen, Finnen, Engelsen en 12 mensen uit Mongolië kijkje in de keuken.

Nederlanders, Fransen, Polen, Finnen, Engelsen en zelfs twaalf mensen uit Mongolië. Ze maken allen deel uit van het bijzondere internationale gezelschap dat van 22 tot en met 24 juni aanstaande Helmond bezoekt. Het gaat om ongeveer 70 bestuurders en topambtenaren van nieuwe steden en groeisteden. Het bezoek vindt plaats in het kader van de Algemene Vergadering van het in Brussel gevestigde ENTP (Europese Nieuwe and Pilot Steden Platform) voor 2011 die dit jaar in Helmond wordt gehouden. Een mooie gelegenheid voor een kijkje in de Helmondse keuken.

Inspirator voor andere steden

Samen met het ENTP heeft de gemeente Helmond een speciaal programma samengesteld. Centraal staan het imago en de identiteit van nieuwe steden en groeisteden, met Helmond als de inspirator voor andere steden. Vaak is de eerste taak van een nieuwe stad of groeistad om de bevolkingsgroei van naburige grote steden mee te helpen opvangen. Daarmee dreigen ze zogenaamde slaapsteden te worden. Over hoe je je als stad dan toch verder kunt ontwikkelen en onderscheiden van de grote buren, worden in drie dagen diverse workshops georganiseerd. Onderwerpen zijn onder andere economische ontwikkeling, huisvesting en de ontwikkeling van een stadscentrum en winkelaanbod.

Rondleiding door de stad

Om te laten zien hoe Helmond zich als groeistad heeft ontwikkeld, worden de gasten uitgebreid rondgeleid. Ze worden meegenomen naar de wijken Brouwhuis, Dierdonk, Brandevoort en Suytkade. En uiteraard ontbreekt een bezoek aan de High Tech Automotive Campus en de Groene Campus niet. Daarnaast heeft het gezelschap de mogelijkheid om cultuur te snuiven, met onder andere een bezoek aan het Gemeentemuseum. De workshops vinden ook op markante locaties plaats, zoals de bibliotheek in het centrum. Tijdens die vergadering houdt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) een inleiding.

* English version (pdf, 60kb)