PERSBERICHT
Ethiopische jongeren op bezoek in Nederland
Ethiopische en Nederlandse jongeren samen op de bres tegen meisjesbesnijdenis
· Ethiopische jongeren actief in preventie meisjesbesnijdenis in Ethiopië ervaren hoe leeftijdgenoten in Nederland voorlichting geven over dit onderwerp
· Unieke uitwisseling tussen Nederlandse en Ethiopische partners van Stichting Kinderpostzegels Nederland
· Stichting Kinderpostzegels Nederland structureel aandacht voor bestrijding meisjesbesnijdenis sinds 2009
Ethiopië, Youth Club van ADAA geeft voorlichting over schadelijke traditionele gewoontes foto: Stichting Kinderpostzegels Nederland, maart 2011
()
Leiden, 21 juni 2011. Vanaf zondag 19 juni zijn vijf Ethiopische jongeren die zich in hun land actief inzetten voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis in Nederland. Zij gaan samen met twee begeleiders ervaren hoe hun leeftijdgenoten hier voorlichting geven over dit onderwerp. Dit in vervolg op het bezoek van Nederlandse jongeren aan Ethiopië dat afgelopen maart plaatsvond. In Ethiopië komt meisjesbesnijdenis veel voor, al wordt het ieder jaar minder en is het bij wet verboden. In veel gemeenschappen wordt deze traditie toch nog toegepast. Twee Ethiopische organisaties die zich met meisjesbesnijdenis bezighouden, trokken met de Nederlandse jongeren op om te laten zien hoe zij hun werk doen. In Nederland richten de jongeren hun voorlichting voornamelijk op jongeren die uit landen afkomstig zijn waar meisjesbesnijdenis nog voorkomt. Ook in Nederland is meisjesbesnijdenis bij wet verboden. Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft de Nederlandse en Ethiopische organisaties met elkaar in contact gebracht en heeft beide uitwisselingen mogelijk gemaakt.
Voorlichting voor en door jongeren
De Ethiopische jongeren gaan in Nederland op pad met No Game jongeren. De No Game jongeren zijn verbonden aan Pharos en geven in Nederland gratis voorlichting aan jongeren over meisjesbesnijdenis op middelbare scholen en andere plekken waar jongeren samenkomen. Pharos (kennis- en adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid) is het landelijke aanspreekpunt voor alle vragen over meisjesbesnijdenis. Ook zijn er Agents of Change bij die verbonden zijn aan de Federatie van Somalische Associaties Nederland (FSAN). De Agents geven in Nederland onder andere via huiskamergesprekken voorlichting aan Afrikaanse tienermeiden en hun familie over meisjesbesnijdenis. FSAN zet zich in voor de bevordering van de participatie van Somaliërs in de Nederlandse samenleving.
Delen van kennis en ervaring
Het doel van het tegenbezoek van de Ethiopische jongeren is om kennis en ervaring te delen. De jongeren zullen No Game voorlichtingen bijwonen, bezoeken brengen aan migrantenorganisaties en de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook zullen zij kennismaken met verschillende ketenpartners in de aanpak van meisjesbesnijdenis, zoals de GGD en politie. Kinderpostzegels heeft de Nederlandse en Ethiopische organisaties met elkaar in contact gebracht en maakt de uitwisseling mogelijk. Pharos en FSAN zijn Nederlandse partners van Kinderpostzegels. De organisaties ADAA en ICEDA zijn partners van Kinderpostzegels in Ethiopië. Deze Ethiopische organisaties zijn actief op het bestrijden van traditionele schadelijke gewoontes, waaronder kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis.
Blog
Op
Stichting Kinderpostzegels Nederland
Kinderpostzegels steunt projecten waarin veiligheid en ontwikkeling van kwetsbare kinderen centraal staan. Eén van de thema´s van Kinderpostzegels is preventie kindermishandeling. De organisatie beschouwt meisjesbesnijdenis als een zeer ernstige vorm van kindermishandeling en in strijd met het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. De gevolgen van deze vorm van mishandeling zijn zeer ernstig en kunnen zelfs leiden tot de dood. Om die reden zet Kinderpostzegels zich in om initiatieven die deze praktijk tegengaan te ondersteunen. Kinderpostzegels ondersteunt partners in Nederland en in het buitenland die actief zijn op dit gebied en brengt ze met elkaar in contact om ervaring en kennis uit te wisselen.
Einde persbericht