JOVD

JOVD wil referendum over pensioenakkoord

Den Haag, 21 juni 2011 - De JOVD pleit voor een referendum over het door sociale partners gesloten pensioenakkoord. Volgens de jonge liberalen hebben organisaties die slechts een fractie van de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen besloten over plannen die straks elke Nederlander aangaan. "Dat is een veel te grote broek die de vakbonden daar aantrekken", meent JOVD voorzitter Martijn Jonk. "Het akkoord mag ons niet door de strot geduwd worden. Daarom moeten alle Nederlanders er over kunnen stemmen. Ook mensen die nu nog niet op de arbeidsmarkt actief zijn, maar op termijn wel de wrange vruchten van het pensioenakkoord zullen proeven."

Het is volgens de JOVD bizar dat organen als vakbonden en werkgeversorganisaties zulke ingrijpende besluiten kunnen nemen zonder democratische legitimatie. Jonk: "Op bijna acht miljoen werkende Nederlanders zijn er ruim 1,8 miljoen vakbondsleden, waaronder bijna twintig procent gepensioneerden. Waar haal je dan het recht vandaan om namens ons allemaal te beslissen?"

Hoewel de JOVD in beginsel geen warm voorstander is van referenda, willen de jonge liberalen de volksraadpleging hier als noodgreep toepassen: "Bij een referendum kunnen alle Nederlanders, ook jongeren die nog niet werken, hun mening geven. Dit pensioenakkoord is namelijk niet alleen van de vakbonden. Als dit akkoord zo historisch is als premier Rutte meent, dan is het een feestje dat wij allemaal moeten kunnen vieren" aldus Jonk.

Hoewel een referendum zeer ongebruikelijk is in Nederland, is dit volgens de JOVD eenvoudig door de Tweede Kamer te organiseren. Eerder gebeurde dit terecht bij onder andere de kwestie over de Europese Grondwet. De Tweede Kamer kan op dezelfde wijze een wet aannemen om een raadplegend referendum over het pensioenakkoord te houden. Jonk: "De tijd dat de sociale partners in rokerige achterkamers de toekomst van Nederland konden bekonkelen is voorbij."


-