Gemeente Almere

Zoneiland Almere voldoet aan verwachting

21-06-2011

Zoneiland plaatsing collectoren 10% van de jaarlijkse warmtebehoefte in de wijk Noorderplassen West wordt volledig duurzaam opgewekt met zonlicht. Het zonlicht wordt opgevangen door 520 zonnecollectoren op Zoneiland Almere. Deze collectoren leveren warmte en warm water aan 2700 woningen in Noorderplassen-West. Dit blijkt uit het CO2-prestatieverslag van Nuon, beheerder van de stadswarmtenetwerk.

Wethouder Adri Duivesteijn: "Het blijkt dus heel goed mogelijk om duurzaamheidsambities concreet en met succes in de praktijk toe te passen. We hadden met het Zoneiland ingezet om 10% van de warmtebehoefte op te wekken. Dat is gelukt. In Almere is duurzaamheid een ontwerpgave geworden. Verankerd in de Almere Principles, zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere. Het doel is om de productieprocessen zo te ontwerpen dat er geen verkwisting optreedt, enkel profijt. Het Zoneiland in Noorderplassen West is daar een heel mooi voorbeeld van. 10 % van de warmtebehoefte wordt duurzaam opgewekt. Dat staat gelijk aan 1 miljoen keer douchen. Zo koppelen we onze idealen aan de ontwikkeling van de stad."

Almere: 25 procent meer CO2-uitstoot voorkomen
Met een kleine 46.000 aangesloten woningen en bijna 700 grootverbruikers is Almere het grootste warmteproject van Nuon. Gezamenlijk werd door de afnemers in 2010 76 miljoen kilo aan CO2-uitstoot voorkomen. Dat is 25 procent meer dan in 2009. Deze toename valt voor een deel te verklaren door de ingebruikname van het Zoneiland Almere. Het Zoneilend is het op twee na grootste zonnepanelenveld ter wereld.
ov-kaart actie