CDA


Sterk: moratorium voor mensen met schulden
dinsdag 21 juni 2011
Deze week vindt er een debat plaats over de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Daarbij zal CDA Tweede Kamerlid Mirjam Sterk, samen met de PvdA, via een wetswijziging pleiten voor een moratorium van zes maanden voor mensen met schulden. Dat is een periode van rust waarin schulden niet verder op kunnen lopen en schuldeisers niet door mogen gaan met bijvoorbeeld het beslagleggen op spullen of langs sturen van een deurwaarder.
Â
Op dit moment lopen pogingen om met een betalingsregeling tot een oplossing te komen vaak op niets uit. Een moratorium kan daar verandering in brengen. In die periode kunnen mensen met schulden worden geholpen bij het zoeken naar een oplossing. Niet alleen voor de betaling van hun schulden maar ook voor andere problemen, zoals een verslaving of de gevolgen van een scheiding. Gemeentes, sociale diensten en de schuldhulpverlening hebben aangegeven dat er een sterke behoefte is aan zoân moratorium.
Â
Daarnaast hebben schuldeisers binnen hun sector op vrijwillige basis al een aantal overeenkomsten voor afbetaling gesloten. Het moratorium moet dan ook vooral gaan gelden voor schuldeisers die zich niet hebben aangesloten bij deze vrijwillige overeenkomsten. Â
Het CDA stelt als eis dat mensen ook echt mee moeten willen werken om uit de schulden te komen. Er moeten wel resultaten geboekt worden in het schuldhulptraject. Ook moeten we voorkomen dat mensen met betalingsproblemen een soort âdraaideurschuldenarenâ worden. Daarom kunnen mensen met schulden maar één keer gebruik maken van zoân moratorium.
Â
Sterk zal ook aandacht vragen voor de basisbankrekening. Dat is een normale bankrekening, waarop loon, pensioen of een uitkering kan worden gestort. Op deze rekening mag men niet rood staan. Zonder basisrekening zijn sommige schuldenaren afgesloten van betalingsverkeer, waardoor zij hun schulden niet kunnen aflossen. Ondanks toezeggingen van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt in de praktijk dat banken dit niet vrijwillig aanbieden. Sterk wil dat nu wettelijk wordt vastgelegd dat banken dit verplicht moeten aanbieden.
Â