FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV FAVV: E. coli O104: alle analyseresultaten zijn conform 21/06/2011

Naar aanleiding van de E. coli O104 crisis in Duitsland, heeft het FAVV een grootschalige bemonsteringscampagne uitgevoerd op groenten en groentescheuten en op water dat bij de teelt daarvan wordt gebruikt. De analyseresultaten van de 386 monsters zijn thans bekend: in geen van de monsters werd de E. coli O104 bacterie aangetroffen. Zodra over de besmetting in Duitsland werd bericht en bekend raakte dat daarbij groenten betrokken waren, is het FAVV overgegaan tot een grootschalige screening van een dertigtal groentesoorten (o.a. spinazie, kropsla, komkommers), groentescheuten en kruiden (o.a. tijm, dragon, bieslook). Ook het bij het kiemen en in de hydrocultuur gebruikte water ontsnapte niet aan het onderzoek. De bemonstering gebeurde op alle niveaus van de bedrijfskolom: van de teler tot de kleinhandelaar en inclusief de groothandelaar. Geen van de 386 monsters was besmet met de E. coli O104 bacterie. De betrokken beroepssectoren namen in dezelfde periode in het kader van hun autocontrole ook 317 monsters waarop hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd. Ook die resultaten waren alle conform. De resultaten bevestigen dat België niet getroffen is, noch is geweest door de besmettingsproblemen die in Noord-Duitsland aan het licht zijn gekomen en dat de groenten die aan Belgische consumenten ter beschikking worden gesteld streng worden gecontroleerd.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Contactpersoon voor de Franstalige pers:

Geert De Poorter 0476 45 75 11 Pierre Cassart 0477 69 35 65

F.A.V.V. Food Safety Center ­ Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be

A.F.S.C.A. Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be