Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

21 juni 2011, 16.00 uur

Reddingshelikopters van Defensie zijn afgelopen week 7 keer ingezet. Een overzicht van Defensie-operaties van 13 tot en met 19 juni.

Driemaal bracht een AB-412-reddingshelikopter een patiënt van Terschelling naar ziekenhuizen op het Friese vasteland. Lynx-reddingshelikopters werden 4 keer ingezet. Woensdag voor een patiënt die naar het ziekenhuis in Alkmaar is gebracht en zondag voor een patiënt van een voor anker liggend schip voor de kust van Zuid-Holland. Deze persoon is naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Vrijdag vloog een Lynx uit na een mayday call wat later een loos alarm bleek. Zondag is tweemaal een Lynx ingezet. Een patiënt werd vanaf een Panamees schip naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. De inzet voor een bemanningslid van een schip op de Noordzee die bekneld had gezeten, bleek achteraf niet meer noodzakelijk omdat het slachtoffer al was overleden.

Operaties in het buitenland:

Spanje
De mijnenjager Hr. Ms. Zierikzee, ingedeeld bij de Europese grensbewakingsoperatie Frontex, is vorige week 2 keer betrokken geweest bij de onderschepping van illegale immigranten op de Middellandse Zee. Op maandag ondersteunde de bemanning bij de aanhouding van 6 en op dinsdag nog eens 11 personen.

Hr. Ms. Mercuur heeft tijdens een patrouilles 400 kilo hasj onderschept. foto: ministerie van Defensie

Een dag later heeft Hr. Ms. Mercuur, ook actief voor Frontex, tijdens een patrouille 400 kilo hasj onderschept. De verdachten gooiden de balen overboord toen het Nederlandse torpedowerkschip naderde voor een onderzoek. De Spaanse autoriteiten hielden de 2 personen aan boord van de drugsboot aan.

Libië
Afgelopen week vlogen Nederlandse F-16's 11 vluchten voor de NAVO-operatie Unified Protector (OUP) met als doel de Libische burgerbevolking te beschermen tegen het regime van Qaddafi. Eén geplande missie ging niet door vanwege de uitval van een noodzakelijk tankervliegtuig. De missies voor handhaving van het wapenembargo en de no-fly zone worden gevlogen vanaf vliegbasis Decimomannu op het Italiaanse eiland Sardinië. In totaal zijn er door de Nederlanders vanaf de start eind maart meer dan 300 vluchten uitgevoerd. De maritieme bijdrage aan OUP wordt verderop in dit weekoverzicht uitgelicht.

Afghanistan
De Nederlandse arts op het kamp in Kunduz heeft daar de nieuwe huisartsenpost in gebruik genomen. Na ongeveer 2 maanden behelpen met geïmproviseerde spreekkamers is zij begonnen in de ruim opgezette werkruimtes.

Op woensdag kwamen ook de eerste militairen van de politietrainingsmissie op het kamp aan. De commandant van de kwartiermakers die al langer op de basis verblijven, heette hen welkom. De komende weken vertrekken meer militairen, politiemensen en enkele medewerkers van Buitenlandse Zaken naar Afghanistan voor de nieuwe missie.

Overdracht
Op Kandahar droeg kolonel Rob van Oirschot zaterdag het Contingentscommando over aan kolonel René Moerland. Het ContCo fungeert als `ogen en oren' van de Commandant der Strijdkrachten zodat deze op de hoogte blijft van de actuele situatie in het uitzendgebied. Daarnaast coördineert het tussen de diverse eenheden in Afghanistan en bewaakt het commando het mandaat van de Nederlandse troepen in het Aziatische land. De dag ervoor wisselde ook het commando over het KMar-detachement op Kandahar Airfield (KAF); kapitein Alexander Poot gaf het over aan kapitein Jos Klappe.

Het Contingentscomando en de Air Task Force (ATF) verhuizen vanwege de politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan van Kandahar Airfield naar Mazar-e-Sharif. De ATF opereert vanaf nu nog vanaf Kandahar Airfield met 4 F-16´s met als taak het leveren van luchtsteun en het opsporen van zogeheten IED's.
Commandeur Hijmans draagt het commando over aan commandeur Sinan Tosun. foto: Navo

Turkije
Commandeur Michiel Hijmans heeft vrijdag in Turkije het commando over de Standing NATO Maritime Group 2 overgedragen aan zijn Turkse collega en ranggenoot Sinan Tosun. Een jaar lang heeft Hijmans met zijn staf de leiding gehad over dit NAVO-vlootverband dat in die periode deelnam aan de antipiraterij-missie Ocean Shield in de Oost-Afrikaanse wateren.

Missiegebied Uitgelicht:

Libië, operatie Unified Protector (maritiem) Hr. Ms. Haarlem vertrok begin februari voor een deployment met een NAVO-flottielje in de Middellandse Zee. De zaken liepen alleen anders en sinds 25 maart heeft de mijnenjager geholpen het VN-wapenembargo rond Libië te handhaven. Begin mei mocht de Haarlem ook op mijnenjacht voor Unified Protector toen Qaddafi-getrouwen de aanloop van de haven van Misrata, een belangrijke levensader van de opstandelingen, met zeemijnen blokkeerden.

Luitenant-ter-zee Wilbert van Gemeren voerde de afgelopen negen maanden het commando over de bemanning die 7 juli aanstaande naar huis komt: "Het is een schitterende en zeer leerzame missie geweest. Iedere echte inzet is toch een proeve van bekwaamheid. We moesten primair het wapenembargo handhaven door schepen te detecteren en te ondervragen. Als er iets verdachts werd ontdekt, bepaalde de maritieme staf of een schip geboard of gevolgd moest worden. Wij hebben geen boardingteam aan boord, daar is organiek geen ruimte voor; daarom zijn de boardings door andere eenheden uitgevoerd. Ook hebben we niet hoeven shadowen."

In puin
Sinds het begin van Unified Protector hebben de 17 schepen van het NAVO-verband bijna 1400 schepen ondervraagd en meer dan 100 boardings uitgevoerd. De Haarlem kreeg initieel een drukbevaren sector toegewezen en deed ruim 200 ondervragingen. Van Gemeren: "Nadat Qaddafi getrouwen eind april 2 en vermoedelijk 3 mijnen gooiden, kwam daar het mijnenjagen bij. Van iedere 10 tot 12 dagen op zee waren de mijnenbestrijdingsvaartuigen in het verband een dag of 3, 4 aan het jagen, overigens zonder verdere mijnen te vinden. We hebben de aanvoerroute naar Misrata diverse malen onderzocht. Ook om schepen het vertrouwen te geven dat daar geen mijnen lagen. Daarbij hebben we zeer dicht onder de kust geopereerd. Zo dicht dat we pro-Qaddafi-eenheden meerdere keren de stad en haven hebben zien beschieten. Dat maakt natuurlijk indruk op de bemanning, maar uiteindelijk doe je gewoon je werk."

Hr. Ms. Haarlem. foto: ministerie van Defensie

Mijnenjagen
Het mijnenjagen doet de Haarlem met behulp van zijn eigen sonar en de onderwaterrobot Remus. Deze apparatuur moest vorige week ook worden ingezet om een andere Remus terug te vinden. Van Gemeren: "Door nog onbekende oorzaak raakte een team van de Defensie Duikgroep, dat met een tweede Remus vanaf de Belgische mijnenjager Narcis opereerde, het contact met de robot kwijt. We hebben uitgebreid gezocht, maar helaas zonder resultaat."

Iedere mijnenjaagdag leverde 3 á 4 keer een zogenoemd contact op dat verder onderzocht moest worden. Van Gemeren: "Afhankelijk van de veiligheidssituatie gebeurde dit door een duiker of door de op afstand bestuurbare onderwatersensor Seafox. Elite-eenheden van Qaddafi hebben met motorbootjes meerdere aanvalspogingen op de haven ondernomen. Die aanvallen zijn allemaal afgeslagen, maar je wilt voorkomen dat in een dergelijk geval een rubberboot te water ligt met ook nog eens een duiker op de bodem. In dat geval gebruikten we de Seafox."

Aflossing
Van Gemeren draagt vandaag het commando over de Haarlem over aan Luitenant-ter-zee Paul Bijleveld. De bemanning die normaal op de Hr. Ms. Middelburg vaart, lost de huidige bemanning van de Hr. Ms. Haarlem af. De laatste vertrekt aanstaande vrijdag vanuit het Maltese Valletta via Portugal naar de thuisbasis in Den Helder waar zij op 7 juli zal binnenlopen.