GroenLinks



GroenLinks steunt eisen Europarlement over economisch toezicht

Dinsdag 21 juni 2011, 12:40u - Bas Eickhout

BRUSSEL, 21 juni - Het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandelen al weken over een wetgevingspakket dat strengere toetsing van Europese begrotingen mogelijk maakt en de grote economische verschillen tussen de economieën van de eurozone door de Europese Commissie corrigeert. Een Frans-Duits deal leidt er nu toe dat aan belangrijke voorwaarden niet tegemoet wordt gekomen. Het Europees Parlement houdt echter voet bij stuk en weigert toe te geven aan de Europese Raad. Terecht, vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

"De EU-Ministers van financiën weigeren over hun eigen schaduw te stappen en hun toezicht op economische en begrotingspolitiek effectief door de EU te laten controleren. Een Duits-Frans onderonsje dreigt de effectiviteit van het nieuwe economische toezicht te ondermijnen. Het resultaat is dat de Europese Unie als geheel met een zwak resultaat achterblijft, terwijl we met dit beleid een crisis als in Griekenland willen voorkomen."

Duitsland steunt op Frans verzoek een afzwakking in de sancties bij overtreding van de begrotingsregels in ruil voor de Franse steun voor een softe aanpak van het economisch beleid van landen met een overschot op de betalingsbalans zodat bijvoorbeeld Duitsland buiten schot blijft. Het Europees Parlement moet instemmen met de nieuwe regels voor economisch toezicht en houdt vast aan haar eisen. Eickhout: "Het zou consequent zijn als Nederland het Europees Parlement hierin steunt en de Duits-Franse deal binnen ECOFIN afwijst. Ook Nederland vindt strenge sancties en een evenwichtig economisch beleid in de eurozone van groot belang. Om de Euro sterk te houden moeten exportlanden en importlanden hun beleid corrigeren: een keiharde eis van het Europarlement waar de Raad niet omheen mag gaan."

GroenLinks benadrukt dat als de Raad akkoord gaat met de eisen van het Europees Parlement er nog steeds veel moet gebeuren voordat de overheidsfinanciën en economische situatie in de Europese Unie weer op de rails gezet is. "Met scherpere begrotingsregels en toezicht op economische verschillen wordt een grote stap gezet naar een beter functionerende monetaire unie. We moeten echter ook zorgen dat op EU-niveau landen voldoende inkomsten genereren om in duurzame en sociale ontwikkeling te kunnen investeren. Er is haast geboden bij een EU-minimumtarief voor vennootschapsbelasting en een heffing op financiële transacties."