Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Tweede Kamer kan woensdag 105 miljoen euro zorgkosten bezuinigen en 37.000 levens sparen
Behoud Stoppen-met-rokenprogramma's is eenvoudige keuze
Den Haag, 21 juni 2011
Vandaag biedt professor Onno van Schayck namens 20 kennisinstellingen en medische organisaties een petitie aan de leden van de Tweede kamer. Centraal hierin staat het pleidooi om geen bezuinigingsmaatregelen te schrappen juist in deze tijd dat elke opbrengst zeer welkom is. De huidige stoppen-met-rokenprogramma's zullen 105 miljoen besparen. Maar bovenal is het aantal levens dat gespaard kan worden volgens de artsen en deskundigen doorslaggevend: 37.000 in de komende dertig jaar. Naast de morele plicht om hiervoor te kiezen, is het ook vanuit arbeidsmarktperspectief en economisch perspectief een buitengewoon aantrekkelijke keuze. Daarnaast lijken recente cijfers aan te tonen dat met de vergoeding voor stoppen met roken eindelijk sinds lange tijd een flinke daling van het aantal rokers is gerealiseerd.
De aanbieders van de petitie vinden het onbegrijpelijk dat een maatregel die zoveel oplevert, uit een basispakket wordt gehaald. Van Schayck: "Ik heb begrip voor de uitdagingen waar deze minister van VWS voor staat, maar laten we met elkaar de juiste keuzes maken. Snijden in maatregelen die zo effectief zijn, lijkt te wijzen op een emotionele keuze in plaats van een rationele. En juist in deze tijd moeten de feiten en argumenten toch wegen boven persoonlijke ideologie." Een nieuw feit is dat het aandeel rokers in het eerste kwartaal zo laag is hetgeen suggereert dat stoppen-met-rokenprogramma's de meest effectieve maatregel was van de afgelopen 10 jaar. "Wij vinden dat de minister de vergoeding minstens tot 2013 in stand zou moeten houden zodat de kosten en baten voldoende in beeld zijn gebracht om een dergelijk besluit verantwoord te nemen. Een maatregel schrappen zes maanden na invoering, waarvan je bovendien het effect nog niet weet is feitelijk niet anders dan onbehoorlijk bestuur", aldus Van Schayck.
Rendabele investering
Roken is verantwoordelijk voor 13% van de zorglast. Price Waterhouse Coopers (PWC) toonde vorig jaar aan dat roken de maatschappij jaarlijks 2,4 miljard euro kost. Het lijkt dan ook logisch dat hier dringend stappen noodzakelijk zijn om deze kosten nu en in de toekomst te beperken. Echter dit kabinet besluit het tegendeel. Naast het afbreken van de kennisinfrastructuur in Nederland en het ingrijpen op voorlichtingscampagnes worden ook de effectief bewezen stoppen-met-rokenprogramma's geschrapt. Terwijl PWC in 2010 aantoonde dat elke euro die wordt geïnvesteerd in mensen te laten stoppen met roken 2,8 euro kan opleveren.
Miskende verslaving zonder zorg
Een kabinet dat zo sterk de economische slagkracht van Nederland centraal stelt, kan met droge ogen niet stellen dat roken slechts eigen verantwoordelijkheid is. Internationaal is wetenschappelijk vastgesteld dat roken een verslaving is. Men start vaak uit vrije wil echter het stoppen is niet een eenvoudige opgave. Nicotine is een sterk verslavende stof hetgeen roken tot de grootste verslaving maakt van ons land. Nu stelt deze minister dat roken eigen verantwoordelijkheid is. Van Schayck: "Ik kan mij niet indenken dat hetzelfde wordt gezegd over alcoholisme of gokverslaving. Toch handhaven we hier ook de zorg. Waarom dan niet voor de grootste verslaving van Nederland?"
Ingezonden persbericht