Partij voor de Dieren
Partij voor de Dieren doet Kantinechecker in Kamer
Voor extra porties vlees moet ook extra worden betaald
20-06-2011
De Partij voor de Dieren heeft vandaag tijdens het debat over de
Ramingen (de begroting van de Tweede Kamer) de Kantinechecker van
Wakker Dier gedaan. Hoewel de Kamer zich aansluit bij het `duurzaam
inkoopbeleid' van de Rijksoverheid concludeert de Partij voor de Dieren
dat het beter kan. Zo is slechts een deel van de ingekochte producten
biologisch. Esther Ouwehand stelde voor om voor het gangbare deel
voortaan alleen nog maar vlees, zuivel en eieren in te kopen van dieren
die een vrije uitloop hebben gehad.
Esther vroeg het Presidium (het bestuur van de Kamer) er eveneens voor
te zorgen dat de superinsecticide imidacloprid, dat bijdraagt aan de
verontrustende bijensterfte, niet gebruikt is bij de teelt van de
groente, fruit en bloemen die de Kamer inkoopt. Gerdi Verbeet,
voorzitter van het Presidium reageerde positief op de voorstellen maar
kon niet garanderen dat de Kamer op dit moment al werkt met deze normen
voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Daarom diende Esther de volgende
moties in:
motie vlees, zuivel, eieren
motie groente, fruit, bloemen
De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat de Kamer het goede
voorbeeld geeft als het gaat om duurzaamheid en dierenwelzijn. Eerder
werd op voorstel van de Partij voor de Dieren de ernstig bedreigde
paling al van het menu gehaald. Ook andere met uitsterven bedreigde
vissoorten worden nu niet meer geserveerd. Na vragen van de PvdD drinkt
het parlement tijdens vergaderingen inmiddels ook al enige tijd water
uit de kraan in plaats van het veel milieubelastender water uit
flessen.
Het verzoek van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan de
onbeperkte vleesconsumptie bij de zogenaamde schepschotel riep, net
zoals bij het eerdere voorstel om de paling van het menu te schrappen,
veel emoties op. Esther vroeg de voorzitter toch om serieus te kijken
naar de duurzaamheidsaspecten van een buffet waarbij je voor 7 euro
zoveel voedsel, maar vooral vlees, mag pakken als je wilt. Esther
Ouwehand: "We weten dat de huidige vlees- en zuivelconsumptie
onhoudbaar is voor klimaat, natuur, en een eerlijke voedsel- en
waterverdeling in de wereld. Daarom zou de Kamer beter een beleid
kunnen voeren waarbij voor extra porties vlees ook extra moet worden
betaald. Dat is veel eerlijker, zuiniger en duurzamer."
De voorzitter zegde toe intern te overleggen over de huidige opzet van
de schepschotel.