Ingezonden persbericht
Studiefinanciering mbo'er stopzetten werkt averechts
De gemeente Rotterdam wil de studiefinanciering van meerderjarige mbo studenten die veel spijbelen gaan stopzetten. Met deze maatregel hoopt de gemeente vroegtijdig schoolverlaters aan te pakken. De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) vindt dit een te zware maatregel en ziet gevaren.
JOB vindt de intentie om schoolverzuim aan te pakken positief maar ziet gevaren in de voorgestelde maatregel: "Op deze wijze mbo studenten financieel aanpakken werkt averechts. In plaats van studenten op school te houden - met alle benodigde zorg en hulp van dien - jaag je ze de straat op Omdat jongeren zonder diploma geen recht meer hebben op een uitkering worden ze buitenspel gezet. De combinatie van stopzetten studiefinanciering en dit strenge sociale beleid is desastreus voor deze kwetsbare groepen." aldus een woordvoerder van de jongerenorganisatie.
Er zijn veel vraagtekens te plaatsen bij de maatregel om de studiefinanciering van langdurig spijbelaars af te pakken. Wanneer ben je een langdurig spijbelaar? Moet niet eerst de oorzaak van het spijbelen beter aangepakt worden? "Kan een weinig uitdagende opleiding ook niet leiden tot spijbelen?", aldus JOB. Daarbij is het gek genoeg ondenkbaar dat de studiefinanciering van spijbelende studenten in het hoger onderwijs - denk aan studenten die nauwelijks naar colleges gaan - wordt aangepakt. Waarom wel in het mbo?
Over het voorstel om de wijkscholen in de gemeente Rotterdam uit te breiden van 200 naar 700 plekken is JOB positief. Een gecombineerde aanpak van zorg, school en werk zoals in de wijkscholen is veel constructiever. Daarnaast kun je jongeren ook op school houden door goede voorlichting, goed begeleide beroepskeuze en flexibele instroommomenten.
Ingezonden persbericht