Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rijksmuseum toont zeldzaam 17de eeuws topstuk

Het Rijksmuseum presenteert ter gelegenheid van het begin van de zomer voor het eerst het 17de-eeuwse topstuk Meisje met brede hoed (1645-50) van Caesar van Everdingen. Het schilderij werd ruim een jaar geleden dankzij de BankGiro Loterij verworven en heeft sindsdien een intensieve restauratie ondergaan. Het meesterwerk oogt nu nog mooier, zonniger en helderder en plaatst de Hollandse 17de-eeuwse schilderkunst in een nieuw licht. Het is vanaf 21 juni 2011 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Op het doek is een jonge vrouw te zien, met een exotische hoed met brede rand in fel zonlicht. Ze draagt een satijnen wit gewaad met ontblote schouders en houdt met haar linkerhand een gevlochten mandje met pruimen omhoog. Van de schilder Caesar van Everdingen is, naast zijn hoofdwerk in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch, een klein oeuvre bekend. Het Rijksmuseum wist het schilderij vorig jaar te verwerven dankzij de steun van de BankGiro Loterij. Het werk was tot dan toe volstrekt onbekend tot het op de veiling in Londen kwam.

Wim Pijbes: Ze wordt wel de 'nieuwe hostess' van het Rijksmuseum genoemd. Omdat ze zo joyeux, speels en lichtvoetig is werpt ze een geheel nieuw licht op de Hollandse 17de -eeuwse schilderkunst die vooral bekend staat om zijn soberheid en eenvoud. In het nieuwe Rijksmuseum krijgt ze een prominente plek en ik ben er van overtuigd dat zij de lieveling van het publiek wordt.

Bulletin van het Rijksmuseum
In het volgende nummer van het Bulletin van het Rijksmuseum is een essay over dit schilderij opgenomen van Gregor Weber, hoofd Beeldende Kunst van het Rijksmuseum.