Ingezonden persbericht


Nr.7960, 20 juni 2011

Eerste deel herstel Fort Vechten afgerond.

Het herstel van Fort Vechten is in twee fasen opgedeeld. Fase 1 is nu afgerond. Dertien gebouwen op het fort zijn bouwkundig aangepakt met als hoogtepunt de succesvolle verbouwing van de grote feestruimte. Als laatste is de reduitgracht opnieuw uitgegraven. De voorzitter van de stuurgroep van Fort Vechten, gedeputeerde Mariëtte Pennarts, zal op woensdag 29 juni van 11.30 tot 12.30 de eerste fase officieel afronden. Ze gaat de reduitgracht symbolisch openen, waarna het water de nieuw gegraven gracht in zal stromen. .

Fort Vechten als nationaal liniecentrum
Het project Fort Vechten valt onder het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze voormalige verdedigingslinie strekt zich uit van Muiden tot de Biesbosch. De Waterlinie is belangrijk nationaal erfgoed en zelfs potentieel werelderfgoed. Het is daarom nationaal beleid om de Waterlinie te bewaren en haar goed zichtbaar en toegankelijk te maken voor publiek. Fort Vechten wordt binnen deze lijn ontwikkeld tot het Nationaal Waterliniecentrum. Dit centrum wordt een soort museum waar een breed publiek terecht kan voor alle informatie over de Waterlinie in een open recreatiegebied waar zowel natuur als oude en nieuwe cultuur een plek vinden. Provincie Utrecht, gemeente Bunnik, Staatsbosbeheer en het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie tekenden daar in 2007 een gezamenlijke intentieovereenkomst voor.

Herstel in 2 fasen
Voor de provincie Utrecht, de uitvoerende organisatie, is het ontwikkelen van Fort Vechten tot het icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een belangrijk project. De uitvoering van het project is verdeeld in twee fasen. Voor fase 1 is 1,9 miljoen beschikbaar gesteld. Dit geld is voor de helft afkomstig van de provincie Utrecht. Voor de andere helft is het een Europese subsidie. In fase 1 is vanaf augustus 2009 tot het voorjaar 2011 een deel van de gebouwen op het fort gerestaureerd en aangepast. Hiervan zijn acht gebouwen speciaal aangepakt om het leefklimaat voor de vleermuizen te verbeteren. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in goed overleg met betrokken partijen zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Monumentencommissie van gemeente Bunnik, de Zoogdiervereniging en stichting Werk aan de Linie. De voorbereiding voor Fase 2 is al in volle gang. In de planning staan de aanleg van een parkeerplaats en een nieuwe entree, de nieuwbouw van het waterliniecentrum en de verdere inrichting van het terrein. Hiervoor is 15,4 miljoen beschikbaar gesteld door het Rijk en de provincie Utrecht. Meer gedetailleerde informatie over de plannen en werkzaamheden is te vinden op de website www.liniecentumfortvechten.nl.

Reduitgracht
Als laatste project van fase 1 is de gracht rondom het reduit opnieuw uitgegraven en hersteld. Het reduit van Fort Vechten is een prachtig gebouw op het binnenfort dat oorspronkelijk ook door een eigen gracht was omgeven. Op die manier was het reduit op zichzelf verdedigbaar. Het reduit diende ten tijde van aanval als laatste toevluchtsoord voor de soldaten om zich terug te trekken.