Onderzoeksproject bespaart tot 30% energie in datacenters
Rotterdam, 20110620 -- ICT is wereldwijd verantwoordelijk voor twee procent van de CO2-uitstoot; het is daarmee net zo'n grote vervuiler als de luchtvaartindustrie. Het Europese onderzoeksproject FIT4Green onderzoekt manieren om datacenters energie-efficiënter en schoner te maken. Het Nederlandse onderzoeksbedrijf Almende is één van de tien projectpartners. Eerste tests wijzen energiebesparingen uit van 6 tot 30%.
Slim energiemanagement
De partners ontwikkelden in de eerste fase van het FIT4Green-project een energiebesparende plugin, die bovenop willekeurige infrastructuren en management frameworks van datacenters kan worden geïnstalleerd.
Enerzijds maakt deze plugin binnen datacenters het energieverbruik van alle computing infrastructuur elementen, waaronder virtuele machines, inzichtelijk. Anderzijds verplaatst de plugin de belasting van de infrastructuur.
Op basis van de vraag naar verschillende diensten en waargenomen energieverbruik bepaalt de plugin de meest geschikte configuratie van servers, die resulteert in minimale energieconsumptie. Overbodige servers kunnen vervolgens worden uitgeschakeld of op stand-by gezet, zonder dat quality of service in het geding komt.
Tot 30% besparing
De plugin werd getest in een traditioneel datacenter bij Italiaanse energiemaatschappij ENI, een cloud data center bij HP, en een supercomputing center bij het Duitse onderzoeksinstituut Jülich.
De grootste winst werd geboekt in het traditionele enterprise datacenter. Daar werden buiten kantooruren besparingen behaald tot wel 30%, door machines uit te zetten. In de cloud computing, waar quality of service levels de hele dag gegarandeerd moeten worden, werd gemiddeld zo'n 18% gespaard. In het supercomputing center werden machines enkel op stand-by gezet, waardoor besparingen tot 6% werden behaald.
Energie-efficiënte opslag en communicatie komen eraan
Naast individuele datacenters richt het project zich ook op communicatie- en opslagnetwerken in en tussen datacenters. Hier moeten optimaliserende algorithmes zorgen voor zuinige opslag routing. Proeven op het Imperial College London voorspellen al dat slimme routing energiebesparingen tot 5% kan opleveren.
De volgende stap is om deze energie-efficiënte en schone methodes voor computing, opslag en communicatie op federaties van datacenters toe te passen. Door te schuiven tussen fysieke datacenters, kan de voorkeur worden gegeven aan energiezuinigere datacenters, of datacenters die gebruik maken van schone energie of natuurlijke koeling. Doel is om in de toekomst ook energiezuinigheid te kunnen opnemen in Quality of Service en Service Level Agreements.
Over FIT4Green
FIT4Green wordt gecoördineerd door GFI Informática, met HP Italy Innovation Centre als technologisch leider. Andere partners zijn Universität Passau, Jülich Supercomputing Centre, Imperial College London, VTT Technical Research Centre in Finland, Universität Mannheim, CreateNet, ENI en Almende.
Het project loopt nog not medio 2012.
Almende