FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten eist werkzekerheid huisvuilinzamelaars Arnhem


* 20-06-2011

* Marco van Moort (voorlichter)


FNV Bondgenoten zal vanavond in de gemeenteraad van Arnhem pleiten voor werkzekerheid van de huidige werknemers die het huisvuil in Arnhem ophalen. Nadat een gesprek met de verantwoordelijke wethouders eerder dit voorjaar die duidelijkheid niet opleverde, richt de bond zich nu tot de raad.

Het huidige contract met afvalverwerker SITA loopt begin 2012 af. De gemeente Arnhem wil daarom in september een bestek op de markt brengen. FNV Bondgenoten vindt dat de huidige werknemers het recht moeten krijgen om met behoud van arbeidsvoorwaarden in dienst te treden bij het bedrijf dat de tender wint. Bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten: "Het is doodnormaal dat de overheid die eis opneemt in het bestek. Bij provinciale aanbestedingen in het openbaar vervoer is het zelfs in de wet geregeld. De overheid moet verantwoord aanbesteden."

Vakmanschap

De bond maakt zich verder grote zorgen over de eis van de gemeente om 400.000 euro te bezuinigen op de huisvuilinzameling. Groen: "Werknemers hoeven de financiële problemen van de gemeente Arnhem niet op te lossen. Zij hebben daar part noch deel aan." Ook de eis van de gemeente dat de winnaar van het bestek bijstandsgerechtigden in dienst neemt roept vragen op. Groen: "Allereerst doet de gemeente alsof iedereen zomaar huisvuil kan inzamelen en erkent zij het vakmanschap van de huidige werknemers niet. Het is niet alleen erg zwaar werk, maar je moet ook nogal wat weten over risico's en de nodige gebiedskennis hebben. Bovendien ligt het risico op de loer dat de huidige werknemers in de WW verdwijnen en bijstandsgerechtigden een baan krijgen. Dat is water naar de zee dragen."