Raad van State


Persagenda


maandag 20 juni 2011


10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit 'A58 Eindhoven-Oirschot'. Het tracébesluit maakt de aanleg van één rijstrook mogelijk tussen knooppunt Batadorp en de aansluiting bij Oirschot. Sinds eind november 2010 is de derde rijstrook geopend voor verkeer. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die toenmalig minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. De minister wil met het besluit de filevorming bij het knooppunt Batadorp aanpakken door de 'bottleneck' te verplaatsen van de ring Eindhoven naar Oirschot. Hierdoor kan de ring Eindhoven filevrij blijven, zo hoopt de minister. Een man die aan de Looierstraat in Batadorp woont, komt tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is gebruik gemaakt van onduidelijke verkeersgegevens. Ook is het onderzoek naar de cumulatie van geluid te beperkt geweest. Hij vreest voor een verslechtering van het woon- en leefklimaat in Batadorp. Verder komt de buurtvereniging 'De Heikneuters' tegen het tracébesluit in beroep. Zij vinden dat de minister geluidsbeperkende maatregelen had moeten nemen, door bijvoorbeeld geluidschermen te plaatsen of een lagere maximumsnelheid vast te stellen. Ook had de minister de geluidsbelasting moeten meten en had hij zich niet mogen baseren op geluidsberekeningen, aldus de vereniging. (zaaknummer 201007643/1)


10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Borger-Odoorn van het bestemmingsplan 'Exloo'. Het bestemmingsplan regelt het gebruik en de bebouwing van de gronden in het dorp Exloo. De eigenaresse van een aantal percelen waarop 'Kabouterland' is gevestigd, is het niet eens met het plan. Op grond van het oude bestemmingsplan mocht één bedrijfswoning per perceel worden gebouwd, maar in het nieuwe plan is dat beperkt tot één bedrijfswoning per bedrijf. Ook een andere inwoner uit Exloo is in beroep gekomen. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201104968/2)


11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft verleend aan Omrin voor een reststoffen-energiecentrale aan de Lange Lijnbaan in Harlingen. In de centrale worden afvalstoffen verbrand. Verder wordt er hogedrukstoom geleverd aan de warmtekrachtcentrale van Frisia Zout die daarmee elektriciteit produceert. De stichting Afvaloven Nee is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 13 januari 2010 een eerdere milieuvergunning vernietigd. Die uitspraak is te vinden op de website van de Raad van State onder zaaknummer 200900542/1. Ook het persbericht dat de Raad van State bij die uitspraak heeft uitgebracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op de site. Naar het oordeel van de Raad van State had het provinciebestuur de normen voor de uitstoot van zoutzuur en zwaveldioxide beter moeten motiveren. Verder was onzeker of de geurnormen konden worden nageleefd. In de milieuvergunning stond niet duidelijk hoe het doekenfilter in de rookgasreiniging zou worden uitgevoerd, zodat het provinciebestuur beter had moeten motiveren waarom de uitstoot van stoffen bij storingen aanvaardbaar is. Verder had het provinciebestuur meer onderzoek moeten (laten) doen naar de luchtverspreiding in de omgeving van de reststoffen-energiecentrale en naar de gevolgen van de werkzaamheden van de centrale voor de bodemkwaliteit voordat het de vergunning kon verlenen, aldus de Raad van State. Daarnaast bood de milieuvergunning volgens de Raad van State onvoldoende bescherming tegen het ontstaan van brand als gevolg van de opslag van brandbaar afval op het buitenterrein. Ten slotte was het de Raad van State niet duidelijk waarom het provinciebestuur geen voorschriften in de milieuvergunning had opgenomen ter voorkoming en beperking van lichthinder die het bedrijf veroorzaakt. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuwe milieuvergunning verleend. De stichting Afvaloven Nee bestrijdt ook weer deze vergunning. Volgens de stichting deugt het model niet waarmee het provinciebestuur de verspreiding van de geur van de centrale heeft berekend. Ook zou de centrale in strijd zijn met het bestemmingsplan. Tot slot vormt de centrale samen met de warmtekrachtcentrale van Frisia één bedrijf, zodat daarvoor een gezamenlijke vergunning had moeten worden afgegeven, aldus de stichting. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State de nieuwe milieuvergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010015/3)


11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Gulpen-Wittem van het bestemmingsplan 'Landgoed de Eyserhof'. Het bestemmingsplan maakt een landgoed mogelijk met natuur en een 18 holes 'shorttrack' golfbaan aan de Wittemerweg in Eys. Op dit moment is een agrarisch bedrijf gevestigd op het landgoed en staan er vakantieappartementen. Deze zijn ook opgenomen in het plan. De Stichting Natuur & Landschap Zuid-Limburg verzet zich tegen de komst van de golfbaan en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt de stichting de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201104068/2)


14.00 uur

Zitting over de weigering door de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen om een patiënte inzage te geven in haar digitale patiëntendossier. De vrouw wil weten wie haar dossier heeft geraadpleegd in de periode vanaf september 2008. De raad heeft het verzoek geweigerd omdat het buiten de vier zogenoemde 'patiëntenrechten' valt. Die bestaan uit het recht op inzage in het eigen dossier, het recht op een kopie daarvan, het recht om het dossier te verbeteren of aan te vullen en het recht op vernietiging van het dossier. Een overzicht van zorgverleners die inzicht hebben gehad in het dossier behoort daar niet toe, aldus de raad. De vrouw bestrijdt dat. Volgens haar heeft zij recht om te weten wie haar dossier heeft geraadpleegd. Dit is nodig om te kunnen nagaan of het ziekenhuis zich aan zijn geheimhoudingsplicht heeft gehouden. Ook zou haar privacy zijn geschonden doordat de raad wel inzage heeft gehad in haar dossier. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, aldus de vrouw. De raad betoogt dat deze wet in dit geval niet van toepassing is. De rechtbank in Groningen oordeelde in november 2010 dat de wet wél van toepassing is. De raad moet daarom een nieuwe beslissing nemen op het verzoek van de vrouw. De raad is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011851/1)


14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zie het origineel