Oproep tot internationale betrokkenheid bij conflict Noord Myanmar
Oproep van maatschappelijke organisaties tot het stimuleren van duurzame dialoog en onmiddellijke internationale betrokkenheid bij een geweldloze oplossing in Noord-Myanmar (Birma).
AMSTERDAM, 20110620 -- Als maatschappelijke organisaties die actief betrokken zijn bij vreedzame democratische ontwikkelingen in Myanmar zijn we buitengewoon bezorgd over de snel verslechterende situatie in Noord Myanmar, met name in Kachin Staat, waar recente gevechten dreigen te escaleren in een groter conflict met potentieel verstrekkende gevolgen. De spanningen in het gebied worden mede veroorzaakt door grootschalige infrastructurele projecten in het gebied. Op 9 juni braken gevechten uit. Duizenden mensen zijn gevlucht voor het geweld en voor de dreiging van een opnieuw oplaaiende oorlog.
De spanningen hebben niet alleen gevolgen voor de bevolking van Kachin en Noord Shan Staat, maar hebben mogelijk ook een blijvend negatief effect op het proces van hervorming en transitie dat is ingezet met de verkiezingen van 7 november 2010. Myanmar zou kunnen terugvallen naar de militaire machtsstructuren van voor het installeren van de nationale en regionale parlementen.
In dit afgelegen en geïsoleerde deel van het land verslechterd de situatie in snel tempo. Er is toenemende bezorgdheid dat de huidige crisis zal leiden tot een opleving van de strijd tussen het Birmese leger en het Kachin Onafhankelijkheid Leger (KIA), en men vreest dat, voor het eerst sinds beide partijen een staakt het vuren akkoord sloten in 1994, de strijd weer zal oplaaien.
Als maatschappelijke organisaties die al jaren betrokken zijn bij het bewerkstelligen van vreedzame ontwikkeling, rechtvaardigheid en mensenrechten, in samenwerking met de bevolking van Myanmar:
• Dringen we er bij het Birmese leger en het Kachin Onafhankelijkheid Leger op aan per direct onderhandelingen te beginnen met als doel een nieuw staakt het vuren akkoord te bereiken.
• Dringen we bij de regering van Myanmar aan op een proces van nationale verzoening door een constructieve dialoog met alle gewapende etnische groepen in Myanmar te beginnen, in overeenstemming met de inaugurele rede van president Thein Sein in maart bij de opening van het parlement waarbij hij stelde: `de deur naar vrede staat open’.
• Verwelkomen we de inspanningen van China om de situatie te stabiliseren en mogelijk te bemiddelen in het conflict. We vragen China om burgers toe te staan een veilig heenkomen te zoeken op Chinees grondgebied, en garant te staan voor veilige en vrijwillige terugkeer van de vluchtelingen naar Myanmar.
• Dringen we er bij de Chinese regering en de China Power Investment Corporation en zijn subcontractors op aan de bouw van de Myitsone dam, midden in het culturele en historische hart van Kachin Staat, op te schorten.
• Moedigen we ASEAN aan haar specifieke rol in het ondersteunen van een constructieve dialoog en duurzame verzoening in Myanmar verder te onderzoeken. Landen in de regio zijn in staat technische ondersteuning aan de regering van Myanmar te verlenen gebaseerd op eigen ervaringen met gewapende oppositie. Binnen de lidstaten van ASEAN is er expertise op het gebied van bemiddeling en zoeken naar constructieve oplossingen voor gewapende conflictsituaties.
• Roepen we de lidstaten van ASEAN op te waarborgen dat de burgerbevolking beschermd wordt en dat de garantie dat conflicten op vreedzame wijze worden opgelost centraal staat bij het overwegen van het voorzitterschap van Myanmar van ASEAN in 2014.
• Dringen er bij de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties op aan zijn mandaat, zoals vastgesteld door de Algemene Vergadering, in te zetten voor het bevorderen van onmiddellijke beëindiging van de vijandelijkheden en het stimuleren van een duurzaam proces van dialoog en nationale verzoening.
Om verder verlies van mensenlevens en de ontworteling van mensen en het wegvallen van hun bestaansgrond te voorkomen, moeten deze aanbevelingen per direct worden overgenomen. Wij menen dat de Volksrepubliek China, de Associatie van Zuid Oost Aziatische Landen en de Verenigde Naties de regering van Myanmar kunnen ondersteunen bij het creëren van een duurzame vrede in Myanmar en harmonieuze relaties in Azië.
Fiona Dove, Director Transnational Institute, Amsterdam, Netherlands
Emma Leslie, Director Centre for Peace and Conflict Studies, Phnom Penh, Cambodia
Klaus Fritsche, Director German Asia Foundation (Asia House), Essen, Germany
Andrew Tomlinson, UN Representative and Director, Quaker UN Office, New York, USA
Saskia Kunst, Director ad-interim Burma Centre Netherlands, Amsterdam, Netherlands
Gus Miclat, Executive Director Initiatives for International Dialogues, Manila/Davao, Philippines