Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T - 6 juni 2011
Kate Nash legt aan de hand van het thema mensenrechten uit dat wereldburgerschap nog ver te zoeken is
Negende lezing in de SID-Lezingenserie 2010-2011 "Global Values in a Changing World"
20 juni 2011: Kate Nash (University of London, Goldsmiths)
Volgens mensenrechtenactivisten zijn wij al wereldburgers. Voor hen is het verminderen van het leed in de wereld geen zaak van liefdadigheid, maar van rechtvaardigheid. Echter, dit wereldburgerschap wordt bemoeilijkt door het feit dat het staten zijn die verplicht zijn rechten te garanderen, terwijl het individuen zijn die mensenrechten toekomen. In haar lezing 'We are the world? Global citizenship and its limits' legt Kate Nash uit dat wereldburgerschap nog lang niet binnen handbereik is.
Terwijl individuen dragers zijn van mensenrechten, zijn het juist staten die verplicht zijn deze rechten te garanderen, met als gevolg dat mensenrechten vaak in nationalistische termen worden uitgelegd. Daarnaast wordt van alle staten verwacht dat ze dezelfde rechten garanderen, terwijl ze onderling fundamenteel verschillen als het gaat om economische, sociale en politieke bronnen. Dit bemoeilijkt de vorming van wereldburgerschap, waarvoor diepgaande veranderingen in internationale en nationale politieke structuren noodzakelijk zijn.
Kate Nash is professor sociologie en co-directeur van het Centrum voor de Studie van Mondiale Media en Democratie aan Goldsmiths, Universiteit van Londen. Ook is Nash faculty fellow bij het Centrum voor Culturele Sociologie aan Yale University (VS). De discussie wordt geleid door René Cuperus, senior wetenschappelijk medewerker bij de Wiardi Beckman Stichting en auteur van 'De Wereldburger bestaat niet'.
###
Voorafgaand aan de lezing presenteert SID Nederland de nieuwe publicatie "Common Goods in a Divided World', een compilatie van de gelijknamige SID-lezingenserie 2009-2010.