Nieuw-Vlaamse Alliantie



Strategisch competentiebeleid in bedrijven moet talent langer aan het werk houden

klok 20 juni 2011

Bedrijven stimuleren om een eigen competentiebeleid uit te bouwen, zodat ze beter gewapend zijn tegen de uitdagingen van de arbeidsmarkt. Dat is waarom Vlaams minister van Werk Philippe Muyters vandaag de website www.competentiebeleid.be lanceerde tijdens de ViA-rondetafel `De Lerende Vlaming en Actief ouder worden'. De inzet van 50-plussers op onze arbeidmarkt vormt dé uitdaging van de toekomst.

Onze arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen: het aantal knelpuntberoepen met een structureel karakter stijgt, de werkende bevolking vergrijst en diverse ontwikkelingen zorgen voor nieuwe banen. Bovendien verandert de inhoud van jobs vaak over de jaren heen, waardoor werknemers voortdurend nieuwe competenties moeten ontwikkelen. Tegen die achtergrond organiseerde Vlaams minister van Werk Philippe Muyters vandaag een ViA-rondetafel over `De Lerende Vlaming en Actief ouder worden'. De rondetafel past in het doel om Vlaanderen van Vlaanderen in Actie (ViA) om Vlaanderen tegen 2020 naar de top vijf van Europese regio's te leiden, ondermeer door een verlenging van de loopbanen en investeringen in competentieversterking en inzetbaarheid van mensen in werkbare jobs.

Zowel sociale partners, intermediairen als beleidsverantwoordelijken nemen deel aan de rondetafel om via het uitwisselen van ervaringen een analyse te maken van knelpunten en kansen op het vlak van langer aan de slag blijven en levenslang en levensbreed leren. De rondetafel wil verder gaan dan een vrijblijvende uitwisseling en zicht te krijgen op noodzakelijke bijsturingen in het competentie- en loopbaanbeleid met het oog op het meer succesvol bereiken en (langer) inzetten van 50-plussers.

Het Pact 2020 formuleert als strategische doelstelling dat 15% van de bevolking op beroepsactieve leeftijd deelneemt aan levenslang en levensbreed leren tegen 2020. In 2010 was dit slechts 8,2%. 50-plussers nemen minder deel aan vorming dan de gemiddelde werknemer. Dit hangt samen met de cultuur van vervroegde uittrede, waardoor er te veel talent verloren gaat. "Talent is echter één van de voornaamste activa die we hebben in Vlaanderen, " zegt minister Muyters. "Om oudere werknemers langer aan het werk te houden, is levenslang en levensbreed leren over de ganse loopbaan een noodzakelijke voorwaarde. We moeten die mentaliteitswijziging in gang kunnen zetten."

Minister Muyters lanceert met de website www.competentiebeleid.be een toepassing die past in de beleidsvisie op loopbaanzekerheid, talentbenutting en talentontwikkeling. "De website wil bedrijven stimuleren en ondersteunen bij het uitbouwen van hun eigen competentiebeleid", zegt Philippe Muyters. "De centrale vragen zijn: welke competenties heb ik als bedrijf nu en in de toekomst nodig? Wat zijn de gevolgen op vlak van instroom, doorstroom en uitstroom in mijn organisatie? Welke loopbaan -en competentieontwikkeling bied ik aan mijn werknemers? Met praktische tools, instrumenten, methodieken en goede praktijkvoorbeelden kan de website bedrijven inspireren bij de opmaak van bedrijfsontwikkelingsplannen op vlak van HR en talentmanagement. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook is wat bedrijven in de toekomst nodig hebben." Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Contactinfo:

Thomas Pollet, woordvoerder van minister Philippe Muyters E-post: thomas pollet vlaanderen be