Nederlandse Tafeltennisbond

Goud en brons voor Oranje in landentoernooi Duitse Open SB 20-6-2011

Na het eerdere individuele eremetaal heeft de Paralympische Oranjeselectie opnieuw gescoord bij de Duitse Open SB. Gerben Last en Ronald Vijverberg grepen het goud in het landentoernooi (klasse 9). Bij de dames was er in de gecombineerde klasse 6 t/m 8 teambrons voor Wendy Schrijver en de Turkse Kubra Ocsoy.

Ronald Vijverberg wist met Gerben Last goud te winnen in het landentoernooi. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

De Nederlandse heren begonnen het toernooi met een 3-0 overwinning op Duitsland. Gerben Last won van Jens Beck (3-0). Ronald Vijverberg had weinig moeite met de tweede man van het Duitse team, Yannik Ruddenklau (3-0). In de tweede wedstrijd begon Vijverberg tegen Elexander Losapio. Vijverberg zat niet in de wedstrijd en de Fransman dicteerde het spel. Frankrijk komt op 1-0. Daarna speelt Last een moeilijke wedstrijd tegen Frederic Bellais. De Fransman nam revanche op het verlies in de kwartfinale singelwedstrijden en trok met 11-8 de winst naar zich toe. Nederland verloor ook het dubbel en de wedstrijd met 3-0.

In de halve finale trad Nederland aan tegen de Zweeds/Noorse combinatie Karlsson/Auli. Last opende met zijn beste wedstrijd van het toernooi en won afgetekend met 3-0 van Linus Karlsson uit Zweden. Hij speelde agressief en zette vanaf het begin goed druk. Ronald Vijverberg speelde een behoorlijke wedstrijd, maar Andreas Auli uit Noorwegen won uiteindelijk de wedstrijd met 3-1. Het dubbelspel was een lust voor het oog voor de neutrale toeschouwer. In een zinderende wedstrijd kreeg Nederland één matchpoint, maar verloor alsnog de set en het dubbelspel.

Ronald Vijverberg speelde na het dubbel een knotsgekke wedstrijd. De eerste set was prima, de tweede was zeer matig en in de derde set kwam Ronald Vijverberg behoorlijk achter (9-5). Linus Karlsson was moe en bewoog minder goed en daarvan profiteerde Vijverberg optimaal. De vierde set was ronduit slecht. Ronald Vijverberg maakte de verkeerde keuzes en verloor dik. In de beslissende set kwam Ronald Vijverberg met 6-0 achter en de wedstrijd leek verloren. Ronald vocht zich terug in de wedstrijd en won alsnog met 12-10. Met de stand 2-2 was het de beurt aan Gerben Last. Last begon sterk en Andreas Auli had weinig in te brengen. Ook in de tweede en derde set was Gerben Last duidelijk de sterkere speler. De Noor had zichtbaar moeite met het kort / kort spel van Gerben. Met 11-5 in de derde set werd de strijd beslist. Nederland won met 3-2 en plaatste zich voor de finale.

In de finale trof Nederland Frankrijk II die verrassend in de halve finale Frankrijk I had teruggewezen naar de troostfinale. Vijverberg opende prima en kwam met 2-0 voor tegen Francois Serignat. In de derde game een gelijkopgaande strijd. Bij 7-7 twee onnodige fouten en de Fransman profiteerde optimaal en won alsnog de wedstrijd. Gerben Last speelde solide en Thomas Bovais had niets in te brengen. Ook het dubbelspel gaat naar Nederland. In de beslissende wedstrijd is het wederom Gerben Last die het spel dicteerde. Francois Serignat kon de tempoversnellingen van Gerben niet pareren. Last won met 3-0 en haalde voor Nederland het goud binnen.

In de klasse dames 6 t/m 8 won Wendy Schrijver met haar teamspeler Kubra Ocsoy uit Turkije een bronzen medaille. In de wedstrijd tegen Frankrijk/Brazilië werd relatief eenvoudig met 3-1 gewonnen. Ondanks de 3-0 nederlaag was het verschil in de tweede wedstrijd tegen de Zweedse dames minder groot dan verwacht. Wendy Schrijver verloor met 3-1 van Josefin Abrahamsson en Ocsoy verloor net met 3-2 van Marleen Rosenmeier.

In de wedstrijd tegen Duitsland versloeg Wendy Schrijver Bente Harenberg met 3-0. Bente Harenberg had veel moeite met de service ontvangst en in de rally was Wendy Schrijver sterker. Teamgenoot Ocsoy won met 3-1 haar wedstrijd. In het dubbelspel speelde Wendy Schrijver een goede wedstrijd. Consequent werd met de backhand de aanval ingezet, waarop de Duitse dames geen antwoord hadden (3-0 winst).

Tegen de Belgisch Noorse combinatie won Wendy Schrijver verrassend van Silvi de Jonckheere uit Belgie. De Jonckheere had veel problemen met de tempowisselingen van Wendy Schrijver die goed gebruik maakte van haar noppen rubber. De Belgische werd onzeker en Schrijver profiteerde optimaal. Daarna was de koek op, Ocsoy verloor haar wedstrijd en in het dubbelspel werd met 3-0 verloren. De Noors-Belgische combinatie maakte het karwei af en won de wedstrijd met 3-1. Wendy Schrijver en Kubra Ocsoy wonnen uiteindelijk brons.