Stenen tuin is op zijn retour

Persbericht van GROEI & BLOEI

Nederlanders vinden hun tuin belangrijk. Niet een onderhoudsvrij, dichtgeplaveid lapje grond, maar een eigen plek waar je kunt genieten van bloemen en planten. Dat is de - voor de natuur - positieve uitkomst van een onderzoek onder tuinbezitters door Conclusion Advies en Management uit Utrecht.

"Het stenen tijdperk in de tuin is duidelijk op zijn retour", zegt Flip van Leeuwen, directeur van Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland, die het onderzoek liet uitvoeren. De meeste van de ongeveer 3,5 miljoen liefhebbers en geïnteresseerden vinden de planten en bloemen het belangrijkst in hun tuin. Het ervaren van de natuur geeft mensen rust en nieuwe energie.
De sociale functie van de tuin scoort ook hoog. Ongeveer 90 procent van de tuinliefhebbers vindt het gezellig om familie en kennissen te ontvangen in de tuin. "Een groene tuin biedt meer plezier en ontspanning dan een tuin vol steen", concludeert Flip van Leeuwen. "Bovendien vinden vogels en vlinders dat veel aantrekkelijker. Ook de natuur gedijt bij groene tuinen."

Weinig onderhoud met 26 soorten planten
Veel tuinbezitters - ongeveer de helft van de respondenten - hebben ook een duidelijke voorkeur voor een makkelijk te onderhouden tuin. De vereniging Groei & Bloei springt op deze behoefte in met het Groei & Bloei 26-planten-plan. Op 26 plantenkaarten staan mooie, sterke planten afgebeeld en beschreven, die weinig verzorging nodig hebben. De 26 planten variëren in hoogte, kleur en bladvormen en zorgen het hele jaar door voor een aantrekkelijke begroeiing, die ook vogels, vlinders en andere dieren een natuurlijke verblijfplaats biedt. Daarmee wordt tuinieren makkelijk en aangenaam, ook voor mensen met weinig tijd en weinig kennis van groen. Inspiratie voor het plan vond Groei & Bloei bij de bekende tuinarchitect Mien Ruys: als je met 26 letters in het alfabet alles kunt zeggen, dan kun je met 26 planten ook een mooie tuin maken.

Het plan werd in het juninummer van het tijdschrift Groei & Bloei geïntroduceerd en duurt tot maart 2012. Bij iedere editie krijgen de lezers drie kaarten van planten die weinig verzorging nodig hebben. Volgend voorjaar is de handige plantenwaaier compleet. Tijdens de Floriade 2012 zijn verschillende tuinen te bezichtigen die zijn samengesteld met behulp van het 26-planten-plan. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.groei.nl



Razende Robot Reporter