Gemeente Harlingen


handcomputers voor toezicht en handhaving

Gemeente stapt over op handcomputers voor toezicht en handhaving

De gemeente Harlingen heeft handcomputers aangeschaft om het toezicht en de handhaving te professionaliseren. Sinds 14 juni heeft elke parkeercontroleur en opsporingsambtenaar een handcomputer op zak en worden bekeuringen digitaal verwerkt.

Verbetering van de kwaliteit van handhaven
De handcomputer staat in verbinding met een kleine printer zodat elke bon meteen geprint kan worden. Ook beschikt de handcomputer over een digitale camera. De computer is zo ingericht dat het voor verschillende bekeuringen ingezet kan worden, zoals het niet betalen van parkeergeld, foutparkeren, parkeren op de stoep, tegen het verkeer inrijden et cetera.

Het kenteken van een auto wordt via de camera gescand, vervolgens wordt via een online verbinding met de Rijksdienst voor Wegverkeer gecontroleerd welke gegevens bij het kenteken horen. Op deze manier worden de juiste gegevens op de bekeuring geprint.

Ook kan de handcomputer ingezet worden voor het bekeuren van kleine overlast feiten zoals loslopende honden en hondenpoepoverlast. Bij een staande houding moet een burger zich identificeren. Via een online verbinding met de basisadministratie wordt direct gecontroleerd waar iemand woont. De bekeuring staat hierdoor op de juiste naam.

De handcomputer verbetert de kwaliteit van de handhaving en verminderd de kans op fouten aanzienlijk.

Verbetering van de veiligheid
Elke handcomputer is daarnaast uitgerust met een GPS-volgsysteem zodat direct zichtbaar is waar een ambtenaar zich bevindt. Bij noodgevallen worden hulpdiensten direct naar de juiste locatie gestuurd.