Groen!

Niet langer een vaste pensioenleeftijd op 65 jaar

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 20 juni 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Groen! gaat voor een flexibele pensioenleeftijd waarbij het pensioen meer uitgesproken in verhouding staat tot het aantal gewerkte jaren. Dit op voorwaarde dat de mogelijkheden toenemen om de arbeidsloopbaan meer te spreiden en het wettelijk pensioen versterkt wordt. Groen! kamerlid Wouter De Vriendt: âHervormingen in het pensioenstelsel zijn nodig om de betaalbaarheid te verzekeren en het systeem op een moderne manier meer sociaal te maken.â

Voor Groen! is de vaste pensioenleeftijd van 65 jaar voorbijgestreefd. Deze houdt geen rekening met het aantal gewerkte jaren, wat niet sociaal rechtvaardig is. "Groen! wil een flexibele toekenning van het pensioen waarbij mensen na 45 jaar loopbaan recht hebben op een volledig pensioen," aldus De Vriendt die ook vindt dat de financiële gevolgen voldoende moeten uitgesproken zijn: "Wie in het nieuwe systeem een loopbaan van 45 jaar volmaakt, krijgt een merkbaar hoger pensioen dan wie minder lang werkt."

Je kan echter niet vragen aan mensen om langer te werken zonder meer mogelijkheden om arbeid en gezin te combineren. Een langere loopbaan moet een meer gespreide loopbaan zijn. Het is niet houdbaar dat mensen tussen hun 25e en 45e worden uitgeperst. Groen! pleit voor een uitbreiding van tijdsrechten als gelijkgestelde periodes en verzet zich dan ook tegen de aanval van het VBO hierop. Zo willen we het ouderschapsverlof uitbreiden tot zes maanden per kind per ouder.

Groen! is de enige politieke partij die rechtuit pleit voor een versterking van het wettelijk pensioen in plaats van de uitbouw van de tweede en derde pensioenpijler. "Iedere werkende heeft recht op een wettelijk pensioen, wat niet gezegd kan worden van de tweede of derde pijler. 40% van de werknemers heeft nog altijd geen groepsverzekering, alle pogingen van de laatste jaren om dit uit te breiden ten spijt," besluit De Vriendt.

Contact: Wouter De Vriendt -