Gemeente Best

Bomenkap in Speelheide

20-06-2011

De gemeente wil in het najaar het beheerplan groen voor de wijk Speelheide uitvoeren. Dat betekent dat vanaf oktober meerdere bomen worden gekapt en dat voor een groot aantal daarvan nieuwe bomen worden terug geplant.

Voor de meeste te kappen bomen is een kapvergunning nodig, voor het dunnen in houtopstanden (zoals in Speelheidebos en aan de achterzijde van de Hinkelbrits) niet. De aanvragen voor de kapvergunningen zijn onlangs ingediend. Wij willen u in de gelegenheid stellen bezwaar te maken tegen deze vergunningen en ervoor zorgen dat de bezwaartermijn van zes weken niet volledig in de vakantie valt. Daarom schuiven we de publicatie van de kapvergunningen enkele weken op en informeren wij de bewoners via dit bericht al vóór de vakantie.

Om welke bomen gaat het?
Op de gemeentepagina's van volgende week (28 juni) publiceren we de aanvragen kapvergunning. Vanaf 21 juni 2011 vindt u op onze website een tekening waarop is aangeven welke bomen worden gekapt én de locaties waar nieuwe bomen worden geplant. Deze kaart kunt u ook inzien bij balie 2, Vergunningen. Wilt u bij uw bezoek meer informatie? Vraagt u dan naar de heer Theo van Gils of mevrouw Angela Louwerse.

Procedure kapvergunning
Op grond van artikel 4.13, lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Best is voor het kappen van een belangrijk deel van de bomen een omgevingsvergunning (waaronder de kapvergunning valt) vereist van het college van burgemeester en wethouders. De verleende kapvergunningen publiceren wij in Groeiend Best van 26 juli 2011. Vanaf dat moment tot en met 6 september 2011 kunt u een bezwaarschrift indienen.

Waarom bomen kappen?
De wijk Speelheide is eind jaren 70 aangelegd. Bij de aanleg van de wijk is rekening gehouden met enkele bestaande groenelementen aan Haasje Over, Ganzenmars en het Speelheidebos. Bij de bouw van de wijk zijn daarnaast veel relatief smalle groenstroken aangelegd, die voor een groot deel zijn beplant met bomen en struiken. De woonstraten bestaan voornamelijk uit woonerven waarin verspreid allerlei sierbomen zijn aangeplant, deels in kleine plantvakken, deels in de verharding.

De bomen in de wijk beginnen nu een volwassen omvang te bereiken. Hierdoor ontstaan op diverse plaatsen knelpunten:


* Er is onvoldoende ruimte voor bomen en struiken om volledig uit te groeien;

* Bomen staan veel te dicht op elkaar;

* Bomen blijken na 35 jaar op onmogelijke groeiplaatsen te staan;
* Er is te veel uniformiteit in Speelheidebos; meer variatie in ondergroei is nodig;

* Sterk overlast gevende bomen in woonerven (wortelopdruk, schade aan wegen, gebouwen en dergelijke);

* Bomen zijn onveilig of dreigen dat te worden.

Het kappen van een groot aantal bomen is dus nodig om andere bomen en struiken voldoende ruimte te geven om volledig uit te groeien dan wel om overlastgevende situaties op te lossen. Op een groot aantal plaatsen in de wijk gaan we overigens tot het herplanten van bomen over. Daarbij kiezen we voor bomen die minder kolossaal worden, zuilvormige bomen en bomen die zich beter thuis voelen in de omstandigheden.

Plan voor goed groenbeheer in de wijk
Om het beheer van het groen c.q. de bomen in deze wijk op een goede manier aan te pakken, heeft de gemeente in 2006 samen met de bewoners van de wijk een beheerplan opgesteld. Een beheerplan dat de kwaliteit en duurzaamheid van het groen in Speelheide moet waarborgen. Het plan is tot nu toe echter slechts voor een deel uitgevoerd. Om de kwaliteit van het groen in de wijk te kunnen behouden is uitvoering van het beheerplan dringend nodig. Dat betekent dat een behoorlijk aantal bomen moet worden gekapt.

In het beheerplan en op de bijbehorende tekening is een afweging van alle belangen gemaakt. Uitdrukkelijk zijn zaken als de belangen van de individuele boom, de wijkbewoner(s), (verkeers)veiligheid, leefbaarheid, voorkoming van schade, de ontwikkeling van ander groen c.q. andere bomen en het belang van de instandhouding van belangrijke boomstructuren benoemd. Het beheerplan sluit aan bij het Groenbeleidsplan van de gemeente Best.

Tijdens een informatiebijeenkomst voor de bewoners van de wijk Speelheide op 23 mei 2011 hebben wij over het beheerplan en de uitvoering hiervan veel uitleg gegeven. Samen met twee externe deskundigen en het Bewonersoverleg hebben we de actuele situatie op een tekening in beeld gebracht, net als alle te nemen maatregelen. Die tekening heeft tijdens deze bijeenkomst ter informatie aan de muur gehangen, zodat alle aanwezigen hierover vragen konden stellen en op- of aanmerkingen konden plaatsen.

Meer informatie
Hebt u vragen of wilt u een toelichting? Neemt u dan contact op met de heer Theo van Gils van de afdeling Beheer, via telefoonnummer (0499) 360 911.

---