Provincie Noord-Holland

Provincie neemt regie in Distriport

20 juni 2011 -

De provincie Noord-Holland neemt zelf de uitvoering van het project Distriport (Koggenland) ter hand.

Reden hiervoor is de beëindiging van de samenwerking met de betrokken projectontwikkelaars. Die voldeden niet aan de grondverkoopovereenkomst die in 2008 met ze was gesloten, waarin ze voor de realisatie van het project verplicht waren gronden over te nemen die de provincie tijdelijk in bezit had. De provincie is met de gemeente Koggenland in gesprek om het project te realiseren zonder deze partijen.

De provincie kocht in 2007 en 2008 in totaal 112 ha met de bedoeling deze gronden op korte termijn weer terug te leveren aan de Distriport CV waar de projectontwikkelaars aandeelhouder in zijn. In de overeenkomst werd eveneens vastgelegd dat teruglevering van de gronden zou plaatsvinden als de gronden als `fiscaal bouwrijp' zouden zijn aan te merken.

Begin 2010 werd voldaan aan de fiscale `bouwrijpheidseis' en werden de ontwikkelaars voor het eerst gemaand om de gronden terug te kopen. De uiterste termijn die de provincie daarbij stelde was 1 november 2010. Na deze datum hebben de ontwikkelaars bij verschillende overleggen echter steeds alternatieve financieringsvarianten aangedragen, die echter steeds om een inzet van de provincie vroegen die anders was dan overeengekomen. Ook werd geen aanstalten gemaakt om de gronden terug te kopen. De provincie heeft daarom besloten verder af te zien van de samenwerking met deze partijen omdat het project anders te veel stagneert.

De provincie is er van overtuigd dat het project ook zonder de genoemde ontwikkelaars een succes kan worden. Onderzoeken laten zien dat er behoefte is aan bedrijventerreinen in dit deel van Noord-Holland. Bovendien zijn er al bedrijven die hebben aangegeven zich mogelijk op het terrein te willen vestigen. Ook de gemeenteraad van Koggenland heeft zich eerder positief uitgesproken over het project door de vaststelling van het bestemmingsplan.

---