Royal Haskoning


Business cases Royal Haskoning dragen bij aan advies Topteam Water 20-06-2011
Met het oog op klimaatverandering staat Nederland aan de vooravond van flinke investeringen om ons duurzaam te beschermen tegen overstromingen en onze zoetwatervoorziening veilig te stellen. Dat vraagt om creatieve en innovatie oplossingen, zeker in tijden van schaarste. Oplossingen die bovendien kansen bieden om de positie van Nederland in de wereld op dit terrein te versterken. Het vorige week uitgebrachte advies van het Topteam Water aan Minister Verhagen geeft aan wat daar voor nodig is. Meer publiek private samenwerking
Het versterken van onze positie op gebied van water begint in Nederland zelf. Terecht stelt het Topteam Water dat het versterken van de export een sterke thuismarkt vergt. Hier ligt nog wel een opgave. We werken weliswaar hard aan het Deltaprogramma, maar de huidige gereserveerde middelen zijn onvoldoende om alle maatregelen te kunnen nemen om ons duurzaam te blijven beschermen tegen overstromingen en onze zoetwatervoorziening veilig te stellen. De middelen die we inzetten, kunnen slimmer worden ingezet, zo stelt ook het Topteam Water. Ondermeer door het vergroten van de mogelijkheden voor meer publiek private samenwerking (PPS) in de watersector. Hier zal ook het bedrijfsleven een actieve rol in moeten spelen. Ingenieursbureaus, investeerders, bouwers en aannemers zullen samen met overheden en kennisinstellingen op zoek moeten gaan naar nieuwe publiek private samenwerkingsverbanden. Eén van de businesscases die Royal Haskoning aan het Topteam Water heeft aangeboden betreft een volledig privaat gefinancierd en innovatief initiatief om in Nederland energie met water op te wekken. Een businesscase waarmee we zo aan de slag kunnen. En dus stelt het Topteam Water voor dit initiatief meteen op te pakken.

Buitenlandse overheden zoeken ons op om te leren Wereldwijd zoeken overheden naar publiek private arrangementen. Buitenlandse overheden kampen immers eveneens met geldtekort. Tegelijkertijd zien delta's, landen en steden over de hele wereld dat klimaatadaptatie wel eens handen vol geld zou kunnen gaan kosten. Dit maakt nieuwe, innovatie oplossingen die met publiek private financiering in Nederland tot stand komen tot nieuw exportproduct. Een mooi exportproduct, waarmee we andere landen echt verder kunnen helpen. De Nederlandse delta-aanpak lijkt wereldwijd aan te slaan. Het Deltarapport van de Commissie Veerman (2009) is op zichzelf al een exportproduct geworden. Overheden uit de hele wereld zoeken ons op om te leren hoe we met dat plan de klimaatverandering te lijf gaan. Om ervan te kunnen leren. En soms om zelf ook zo'n Deltaplan te schrijven, als basis voor concrete maatregelen om overstromingsrisico's te verminderen en de zoetwatervoorziening veilig te stellen. Het liefst met de inzet van Nederlandse kennis en kunde. In Vietnam volgen we deze aanpak al. In nauwe samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. In onze businesscase "van deltadialoog naar deltaplan naar (nieuwe) deltabusiness" hebben we deze ervaringen vertaald in een gezamenlijke aanpak die ook in andere landen gevolgd kan worden. Een aanpak die het Topteam met veel enthousiasme heeft opgenomen in haar advies aan Minister Verhagen.

Nieuwe Nederlandse waterbusiness
Ingenieursbureaus spelen een belangrijke rol in de nieuwe Nederlandse waterbusiness. Niet alleen om bij te dragen aan het ontwikkelen en opstellen van plannen, maar ook in het signaleren van kansen voor nauwere samenwerking en het vertalen hiervan in nieuwe Nederlandse waterbusiness, zoals voor waterbouwers en drinkwaterbedrijven. Drinkwaterbedrijven zouden dan wel meer mogelijkheden moeten krijgen om internationaal te mogen ondernemen. Nu wordt dit wettelijk nog zeer beperkt. Zodra hier meer ruimte ontstaat is er een wereld te winnen. De businesscase "NL Water Cluster" waaraan Royal Haskoning meewerkte biedt perspectief en laat zien hoe Nederland met haar kennis van drink- en afvalwater niet alleen andere landen kan helpen, maar daar ook geld mee kan verdienen en binnenlandse werkgelegenheid kan creëren. Deze businesscase illustreert hoe Nederland meer kan met water. Door als overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen op te trekken: de gouden driehoek van de nieuwe Nederlandse waterbusiness.

En nu aan de slag!
Het Topteam Water heeft veel concrete ideeën in ontvangst mogen nemen en is gekomen tot een uitgebreid en omvattend advies aan de overheid. Maar terecht stelt het Topteam Water dat we nu al aan de slag kunnen en moeten. Wij juichen de benoeming van een "waterregisseur" toe. Maar het is ook aan de sector zelf om te bezien hoe overheden, kennisinstellingen en bedrijven samen efficiënter en vooral effectiever tot elkaar weten te komen en daadkrachtiger initiatieven ter hand kunnen nemen. Het Topteam Water heeft een hernieuwde, inspirerende toon gezet en de sector nieuwe energie gegeven. Het is nu aan de sector zelf om meer geld met water te verdienen. Wij pakken, samen met onze waterpartners, deze uitdaging graag op.