Gemeente Tiel


Veiliger Wijk Teams voor leefbaarheid en veiligheid

Iedereen wil een veilige en leefbare woonomgeving, maar wat als er problemen ontstaan? Om daar goed op te kunnen reageren, introduceert de gemeente vanaf 22 juni in vijf wijken de `Veiliger Wijk Teams' (VWT). Deze teams, met de wijkagent als spil, werkt samen met andere partijen permanent aan het handhaven en waar nodig verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid. Daarvoor hebben we ook de hulp nodig van wijkbewoners, ondernemers, verenigingen en organisaties, want zonder meldingen of aangiftes geen VWT.

Het VWT is een uitvloeisel van het meerjarenprogramma Veiligheid zoals dat door de gemeenteraad is aangenomen en waarin burgemeester De Vreeze onder meer stelt: `Nieuwe tijden stellen nieuwe eisen en de ambities blijven hoog om van Tiel een nog veiliger stad te maken.' Maar ook: `Juist in een periode van bezuinigingen en bijvoorbeeld de overgang naar een nieuw politiebestel is het een uitdaging om onze ambities op het gebied van veiligheid en leefbaarheid waar te maken. We willen dit bereiken door heldere keuzes te maken in wat we gaan doen en alle betrokken partijen beter te laten samenwerken. Daarin is nog veel te winnen.'

Wijkagent als spil

Er komen VWT's voor het centrum, Tiel-Oost, Tiel-West, Tiel-Noord en Passewaaij en buitengebied. Voor de bedrijventerreinen worden geen Veiliger Wijk Teams opgezet, want op deze terreinen is het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen al opgezet. In de praktijk vormen de wijkagent, de wijkcoördinator van Bureau Toezicht & Handhaving en de veiligheidsmedewerker van de gemeente de kernbezetting van een VWT. De wijkagent wordt ondersteund door politiesurveillanten. Andere leden worden toegevoegd wanneer dat nodig is bij een bepaald probleem in de wijk. Dat kan een woonconsulent zijn, maar ook een medewerker van Bureau Halt Gelderland, een jongerenwerker of straathoekwerker. En als de situatie er om vraagt, worden specialistische agenten ingezet.

Analyse van de wijk

Het idee van de Veiliger Wijk Teams is afkomstig uit Londen, waar deze methode erg succesvol is. De VWT's moeten de samenleving niet meer gaan kosten. Bij de start van de VWT wordt allereerst een analyse van de wijk gemaakt. Het wordt een mix van objectieve en subjectieve gegevens, afkomstig van zowel professionals als burgers. We kijken naar onder meer naar de meldingen en de aangiftes, maar ook naar subjectieve veiligheid; hoe ervaren mensen de leefbaarheid en veiligheid. Al die gegevens samen vormen de nulmeting en van daar werken we verder.