Vilans


Van onmacht naar daadkracht

Ik ken de mensen van de LFB nu zo´n vijftien jaar. Eerst als coach bij de verenigingen in Leiden en Eindhoven en later, vanuit mijn werk bij Vilans, via de Zeg het ons! - projecten. Boeiend en belangrijk. Je ziet mensen groeien, hun onmacht veranderen in daadkracht. Eindelijk horen ze er gewoon bij en dat zeggen ze ook hardop. Mooi om te zien.

De opzet van de LFB

Het systeem is eenvoudig. Mensen met een verstandelijke beperking vormen het bestuur van de vereniging en organiseren activiteiten. Coaches staan hen terzijde. Coaches en bestuursleden zijn onbetaalde vrijwilligers. De leden zijn vaak mensen die in instellingen wonen. De vereniging organiseert gezelligheidsactiviteiten maar ook thema-avonden over de positie van mensen met een beperking. Door zelf de baas te zijn en zoveel mogelijk zelf te doen, leren de bestuursleden steeds beter voor zichzelf en voor hun achterban op te komen. Bij de gemeente kreeg men steevast een kleine subsidie.

Praten `met' in plaats van `over'

De beweging vond veel weerklank. Er kwamen 4 regionale steunpunten en in sommige provincies ontstonden aparte steunpunten en werkgroepen, vaak ondersteund door regionale MEE organisaties. In de loop der jaren slaagden de LFB-mensen erin gewaardeerde gesprekspartners te worden op verschillende terreinen. Niet langer werden ouderverenigingen of zorgaanbieders gezien als spreekbuis, eindelijk konden zorgaanbieders, gemeentes, overheidsorganisaties, kennisinstituten organisaties en media praten met de mensen zelf over kinderwens en ouderschap, werken in een gewoon bedrijf, zeggenschap en cliëntenraden, meedoen/WMO, discriminatie, veiligheid in de wijk, toegankelijke informatie, verkiezingen, rechtspositie, VN verdrag. Een hele vooruitgang!

De LFB en Vilans

Ook bij Vilans werken we steeds vaker samen met mensen van de LFB. De LFB maakt bijvoorbeeld deel uit van de Pleinraad van het Kennisplein en van het Werkgezelschap Ouderschap en Kinderwens. Dat alles onder het motto 'nothing about us, without us'. Die samenwerking verloopt prima en is waardevol. Of het nu gaat om ondersteuningsplannen, kinderwens, VG2.0, sociale netwerken, competenties van begeleiders, kwaliteit van bestaan: het betrekken van de mensen van de LFB bij deze projecten heeft áltijd een meerwaarde. Andersom nodigt de LFB ons soms uit om met hen mee te denken. Een gezonde situatie die ook recht doet aan de steviger positie van de mensen met een verstandelijke beperking.

Van detachering terug naar dagbesteding

De mensen van de LFB werken keihard, ook buiten kantooruren. Bij het landelijk kantoor en alle provinciale en regionale steunpunten staan nu ongeveer 30 mensen op de loonlijst. Vaak parttime coaches en mensen met een beperking die een salaris hebben volgens de CAO. Door de bezuinigingen van de laatste jaren heeft de LFB al concessies gedaan. Mensen gewoon betalen voor hun werk kon vaak niet meer, ook al ging het om een detachering vanuit de WSW. Nieuwe mensen kwamen als `dagbesteding' bij de LFB werken. Een stap terug, maar men nam het voor lief. Mensen stonden zelfs te dringen om bij de LFB regio's te werken. Een gebrek aan betaalde coachingsuren was de meest beperkende factor.

Bezuiniging of nekslag?

Als eerste lieten de gemeentes en de provincies de LFB in de steek. Door bezuinigingen moesten regiokantoren sluiten of op de been gehouden worden door zorgaanbieders. En nu dan de bezuinigingen van het kabinet. Bezuinigingen die niets te maken hebben met slecht functioneren of bewezen irrelevantie. Voor de LFB betekent het de nekslag. Mensen met een beperking zitten blijkbaar in de hoek waar de klappen vallen (denk ook aan WSW en PGB). Ik hoop dat de LFB de komende weken in staat zal zijn haar verdiensten en belang op een goede manier te etaleren. Want zeg nou zelf, het zou toch een verlies zijn als we mensen met zoveel potentie straks niet meer horen?