Ingezonden persbericht
Aandeel rokers in eerste kwartaal 2011 lager dan ooit
Den Haag, 20 juni 2011: Nog nooit is het aandeel rokers in Nederland zo laag geweest. Dat blijkt uit cijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten onder 4700 Nederlanders van 15 jaar of ouder over het eerste kwartaal van 2011 dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO uitvoert. Het percentage rokers in het eerste kwartaal van 2011 is 24,0%. In 2010 was dat percentage 28,6%, in 2009 27,9%. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat sinds 1 januari 2011 de ondersteuning bij het stoppen met roken vergoed wordt. Aanbieders van stoppen-met-roken-programma's ervaren dat dit jaar veel meer mensen gebruik maken van effectieve hulp bij stoppen met roken dan vorige jaren.
TNS NIPO onderzoekt in opdracht van STIVORO al ruim 35 jaar het aantal rokers gedurende het hele jaar. Dat gebeurt door mensen te bevragen over hun rookgedrag. Vanaf 2004 is het percentage rokers blijven hangen rond de 28%. De cijfers over het eerste kwartaal van 2011 laten echter een geweldige en significante daling zien. De enige verandering die dit kwartaal is opgetreden en deze daling mogelijk kan verklaren is de opname van stoppen-met-rokenprogramma's in het basispakket vanaf 1 januari. Die opname is begeleid door een grote voorlichtingscampagne rond de jaarwisseling die mede gefinancierd werd door KWF Kankerbestrijding. Het lijkt erop dat de vergoeding van de stoppen-met-rokenprogramma's en de gevoerde campagne zeer effectief zijn in het helpen van rokers om van hun verslaving af te komen.
Meer vraag
Bovenstaand vermoeden wordt bevestigd door een toename van het gebruik van stoppen-met-rokenprogramma's. Het gebruik van Telefonische Coaching door STIVORO is bijvoorbeeld meer dan vertienvoudigd in de eerste 5 maanden van dit jaar. STIVORO merkt dat vooral mensen met aan roken gerelateerde aandoeningen of chronische ziekten zoals COPD behandeld willen worden. Indien het stoppen-met-rokenprogramma niet meer vergoed wordt zullen chronisch zieke mensen met een kleine beurs uitgesloten worden van deze hulp. Dr Savitri Ritoe, hoofd behandelcentrum STIVORO: "Het zijn vooral mensen die al jaren roken en al vaak hebben geprobeerd om te stoppen, die dit jaar deze kans aangrijpen om van hun verslaving af te komen. De vraag was veel hoger dan we hadden verwacht en we hadden zelfs te maken met wachtlijsten. Gelukkig hebben we binnenkort geen lange wachttijd meer voor het programma. Het stopzetten van de vergoeding zal leiden tot minder stoppers en dus meer ziekte en sterfte." Recent werd in Europees onderzoek berekend dat vergoeding van stoppen met roken in Nederland 37.000 mensenlevens kan besparen, over een periode van 30 jaar (Levi e.a., mei 2011).
Noot voor de redactie,