Gemeente Lisse

Bewijs van Goede Dienst

Bedrijventerrein

Op 9 juni 2011 heeft Lisse uit handen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het `Bewijs van Goede Dienst' gekregen! Het is een praktisch meetinstrument dat gemeenten helpt om de dienstverlening aan bedrijven merkbaar te verbeteren.

Over het Bewijs van Goede Dienst

Het instrument is ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en gemeenten en biedt inzicht in hoeverre een gemeente aan de tien belangrijkste wensen van ondernemers. Lisse voldoet ruimschoots aan zeven van de tien normen die gesteld zijn ten aanzien van de dienstverlening aan ondernemers. Deze normen zijn: actualiteit gemeentelijke informatie, beleving van toezicht, deugdelijke besluitvorming, lagere administratieve lasten, responssnelheid, klanttevredenheid en hersteltermijn (herstellen van termijnoverschrijdingen). De drie normen waar Lisse gemiddeld of net iets onder gemiddeld op scoort zijn: voldoen aan de aanvraagtermijn, volledigheid verzoeken en aanvragen en inhoudelijke kennis en deskundigheid.

Het traject om het bewijs te behalen bestaat uit twee fases. In fase 1 wordt de gemeentelijke dienstverlening aan bedrijven doorgelicht en wordt vastgesteld op welke punten de dienstverlening kan verbeteren. Voor fase 1 zijn 50 dossiers doorgelicht en bedrijven geënquêteerd. Fase 2 bestaat uit het realiseren van de verbeteracties.

Verbeteracties

Lisse gaat nu verder met fase 2. Dit zijn de punten die al zijn opgepakt: werken aan deregulering (welstandsvrije gebieden en vereenvoudigen aanvraagformulieren), het evalueren en bijstellen van het kwaliteitshandvest, het optimaliseren van klachtenbehandeling en onderzoek naar het versnellen van procedures.

Speerpunt coalitieprogramma

In het coalitieprogramma is dienstverlening één van de speerpunten. Daarbij streeft de gemeente naar optimalisering van haar digitale dienstverlening waarbij zoveel mogelijk producten en diensten 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn. Bovendien wil de gemeente Lisse zich inzetten om vergaande vermindering van regelgeving (deregulering) mogelijk te maken.