D66

maandag 20 juni 2011

Gelijke rechten voor alleenstaande militairen

Alleenstaande militairen moeten dezelfde rechten krijgen als getrouwde collega's, stelt D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi in Spits. Militairen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben mogen terugkeren op kosten van Defensie als iets gebeurt met hun partners. Hachchi wil dat singles en ook militairen met een niet bij wet vastgelegde relatie van dit recht mogen genieten. "Veel militairen zijn jong en hebben geen vaste relatie, maar wel een beste vriend of vriendin die net zo belangrijk is in hun leven. Singles moeten hiervoor ook recht op de terugkeermogelijkheid krijgen," aldus het D66-Kamerlid. De Tweede Kamer overlegt vandaag over de steun aan en zorg voor uitgezonden militairen.

Vrijheid om te kiezen

D66 wil dat Defensie de terugkeerregeling per direct aanpast. Vorige week kwamen de eerste militairen die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Afghanistan aan. In totaal gaan 545 Nederlandse militairen en politieagenten deelnemen aan de missie. Als het gaat om terugkeer of repatriëring om (sociaal) medische redenen, hoeft de militair de reiskosten niet zelf te betalen. Als het tenminste gaat om een noodzakelijke terugkeer vanwege familieomstandigheden uit de eerste of tweede graad. Dit betekent directe bloedverwanten of je echtgenoot. "Je vriend of vriendin valt buiten deze categorie. Veel van de militairen hebben voordat ze op missie gaan al serieuze relaties. Willen ze recht op terugkeer voor hun vriend of vriendin, dan moeten ze trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Bovendien doen de huidige regels net alsof singles geen waardevolle relaties hebben. Dit moet anders. Militairen zouden zelf moeten kunnen aanwijzen wie zij als een nauwe verwant beschouwen," zegt Hachchi.

Sociale realiteit

Volgens Hachchi moet Defensie meegaan met de huidige sociale realiteit, waarin trouwen niet meer de norm is. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat het aantal single huishoudens in Nederland toeneemt. Waren dit er in 1995 nog 1,4 miljoen, in 2010 waren dit er 1,8 miljoen. Van de 1,8 miljoen alleenwonenden heeft een kwart wel een relatie. De grootste categorie alleenwoners met relatie zijn jongeren tussen 18 en 24 jaar. Hachchi benadrukt het belang van goede zorg voor militairen en hun naasten, dus ook vrienden en vriendinnen die geen geregistreerde partner zijn. Vorige week diende de Tweede Kamer na eerder initiatief van PvdA, SP, D66 en GroenLinks een veteranenwet in die gegarandeerde rechten op erkenning, waardering en zorg voor militairen en hun relaties wil vastleggen.