Gemeente Oldambt


Vroegtijdig schoolverlaters en -verzuimers

Sluitende aanpak jongeren. De gemeente Oldambt is erg actief in de aanpak van schoolverzuim en schoolverlaten. Bovendien kunnen jongeren in principe niet meer tussen wal en schip vallen door de samenwerking tussen de gemeentelijke afdelingen Samenleving (Leerlingzaken) en Werk & Inkomen.

Jaarverslag Leerplicht en RMC 2007-2010
Het jaarverslag leerplicht en RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt) 2007-2010 is onlangs vastgesteld door het college van B&W. Uit het jaarverslag blijkt dat er de afgelopen jaren een forse toename is geweest van het aantal behandelde zaken. In het schooljaar 2005-2006 zijn er 73 zaken in beeld geweest, terwijl in 2008-2009 er 135 zaken zijn behandeld. Vervolgens heeft het aantal zich gecontinueerd in het schooljaar 2009-2010.

In 2009 heeft de personele uitbreiding op het gebied van de leerplicht en het voortijdig schoolverlaten geresulteerd in een verbetering van de gemeentelijke dienstverlening ; er zijn meer verzuimmeldingen van de scholen binnengekomen. Een teken dat de huidige aanpak zijn vruchten afwerpt.

MIKA: Motiveren in kansen
De Sluitende Aanpak Jongeren is voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar vastgelegd in MIKA. MIKA staat voor Motiveren in Kansen en dan naar Scholing en Werk in het Oldambt. De afdelingen Werk & Inkomen en Samenleving (Leerlingzaken) werken binnen dit project intensief samen. In MIKA worden de jongeren tussen de 18 en 27 jaar die geen startkwalificatie en/of werk hebben in traject gezet naar scholing en of werk. Met een startkwalificatie wordt bedoeld een mbo-diploma, een havo- of een vwo-diploma. Het `school eerst' (school first) principe staat hierbij voorop. In een regelmatig overleg worden vervolgens jongeren besproken die niet in beeld zijn of waarvoor een traject opgestart moet worden. In het overleg worden de acties besproken om de jongeren weer actief te krijgen. Door deze werkwijze zijn `alle jongeren in beeld'. In het schooljaar 2009-2010 zijn 200 jongeren besproken.