Rijksvoorlichtingsdienst

'Verkocht wegens Vrede'

Miniconferentie in het kader van de afronding van het Project Ontwikkeling Militaire Terreinen (PrOMT)

Graag nodigen we u uit voor de conferentie 'Verkocht wegens vrede' op maandag 20 juni van 13.30 tot ca. 17.00 uur in het Protestants Militair Tehuis bij het voormalig Oefenterrein in Havelte, Drenthe. Deze conferentie staat in het teken van het Project Ontwikkeling Militaire Terreinen (PrOMT). Met dit project is een groot areaal natuur gerealiseerd op budgettair neutrale wijze. Aan de hand van de succesvolle aanpak van dit project gaan we dieper in op de vraag: wat te doen met de rekening voor groen? Welke functies en sectoren kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van groen en natuur, nu beleidsgeld voor groen minder vanzelfsprekend is geworden.

Kenschets Project Ontwikkeling Militaire Terreinen

In 2004 'kocht' het toenmalige ministerie van LNV (nu Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) 53 militaire terreinen van het ministerie van Defensie. Dienst Landelijk Gebied (DLG) kreeg de opdracht om, in samenwerking met het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB), voor al deze terreinen een nieuwe, 'groene' bestemming en een nieuwe eigenaar te vinden. Het Project Ontwikkeling Militaire Terreinen ging hiermee van start onder de noemer 'Te koop wegens vrede'. Eind 2011 zullen nagenoeg alle PrOMT-terreinen een nieuwe eigenaar hebben. Dan is ruim 2.100 hectare militair terrein omgezet in natuur (ruim 2.000 hectare) en andere functies zoals wonen, zorg en cultuur (100 hectare).

Investeringen terugverdiend

Met PrOMT is een groot areaal natuur gerealiseerd op budgettair neutrale wijze. Dit wil zeggen dat de investeringen in aankoop, sloop en saneren en inrichting volledig zijn terugverdiend door ontwikkeling en verkoop van de terreinen.

Havelte-Oost

Oefenterrein Havelte-Oost is één van de laatste, en tevens het grootste terrein dat in het kader van PrOMT zal worden overgedragen aan nieuwe eigenaren. 519 hectare voormalig militair gebied is natuurgebied geworden en bijna de helft daarvan wordt verkocht aan particulieren die het als natuurgebied zullen beheren. DLG grijpt deze gelegenheid aan om met organisaties en partners betrokken bij PrOMT stil te staan bij het succes van deze aanpak.

Voorlopig programma

12.30 uur: Inloop met lunch

13.30 uur: Welkom (door dagvoorzitter Bas Haring, filosoof, columnist)

13.45 uur: Bezinning op de vraag: wat te doen met de rekening voor groen? (door Luuk Oost, hfd Ontwikkelingsbedrijf Groene Ruimte van DLG)

14.45 uur: PrOMT in vogelvlucht (door Annelies Koningsveld, landelijk projectleider PrOMT

PrOMT in Drenthe (door Rein Munniksma, gedeputeerde provincie Drenthe)

15.30 uur: Terrein verkennen (rondleiding over het terrein Havelte-Oost en presentatie van het boek 'verkocht wegens vrede'. Met Annemie Burger, DG Natuur en Regio van het ministerie van EL&I, Peter Heij, directeur DLG en Leny Hoezen, Hoofd verkoop RVOB Noord en Oost

16.30 uur: Afsluitende borrel

Locatie: ECHOS Home 'Het Baken', het Protestants Militair Tehuis dat gelegen is aan de oprijlaan naar de Johannes Postkazerne in Havelte, Drenthe

Navigatieadres: Johannes Postweg 5, Darp

Over Dienst Landelijk Gebied

Dienst Landelijk Gebied werkt vandaag aan het landschap van morgen. Als publieke organisatie met kennis van het landelijk gebied, zorgen wij dat beleid wordt uitgevoerd. Wonen, werken en recreëren in een mooi en duurzaam ingericht Nederland. Met waardevolle natuur, ruimte voor water en gezonde landbouw. Daar zetten wij ons voor in, samen met bewoners, overheden en belanghebbenden. Van ontwerp tot realisatie.

Voor meer informatie: www.dienstlandelijkgebied.nl

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed