Ingezonden persbericht


Noguchi en Fischhuber winnen IFSC World Cup Boulder Eindhoven 2011 op het 18 Septemberplein De Leeuw en Zijlstra niet verder dan halve finale - Worldcup Eindhoven succes ondanks slechte weer

De Oostenrijker Kilian Fischhuber en de Japanse Akiyo Noguchi hebben zaterdagavond in de spectaculaire finale van de IFSC World Cup Boulder Eindhoven het goud gewonnen. Noguchi klom alle vier de dames finale boulders en deed dat in zes pogingen, twee pogingen minder dan de nummer 1 in de wereldbekerranglijst Anna Stöht (Oostenrijk) die met het zilver naar huis ging. De Francaise Melissa Le Nevé klom drie van de finale boulders in zes pogingen en pakte daarmee het brons. Bij de heren ging de strijd tussen Fischhuber en de Amerikaan Daniel Woods. Beide klommen de vier heren finale boulders waarbij Fischhuber slechts één poging minder nodig had dan Woods. Het brons ging naar de 17-jarige Fransman Francois Kaiser die drie boulders topte in 5 pogingen. Hiermee bleef hij de nummer één in de wereldranglijst, de Rus Dmitry Sharafutdinov, voor én behaalde hij zijn beste worldcup resultaat ooit. Fischhuber heeft door zijn overwinning in Eindhoven de eerste plaats in de wereldberkerranking 2011 overgenomen van Sharafutdinov die nu tweede staat. Van de negen wereldbekerwedstrijden in totaal zijn er tot augustus nog drie te gaan in Barcelona, Sheffield en München.

Twee Nederlands Teamleden in halve finale
Van de 16 Nederlandse deelnemers (8 Nederlands Teamleden en 8 Wildcard winnaars) wisten twee Nederlands Teamleden de halve finales (top 20) te bereiken, maar hierin werd niet goed genoeg gepresteerd om de finale (top 6) te halen. Nicky de Leeuw uit Innsbruck/Rotterdam behaalde tijdens de heren kwalificaties op vrijdag de 15e plaats en kwam in de halve finales op zaterdag morgen niet verder dan deze 15e positie. Vera Zijlstra uit Eindhoven ging met haar twintigste plaats in de dames kwalificaties door naar de halve finale en eindigde daarin als 14e. Wouter Jongeneelen uit Teteringen miste op een haar na de halve finales met zijn 21e plaats tijdens de kwalificaties. Omdat de worldcup in Eindhoven een NOC*NSF meetpunt was word De Leeuw door de NKBV voorgedragen voor een topsport B-status. Zijlstra is al in het bezit van een NOC*NSF high-potential status. In de National Team Ranking 2011 staat Nederland nu op de 9e plaats.

Bekijk de volledige uitslagen hier: http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=resultservice&comp=11_WC_EI&cat=ICC_MB Rankings: http://www.ifsc-climbing.org/ranglist

Worldcup Eindhoven succes ondanks slechte weer
De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) verkoos voor de derde editie van de worldcup boulderen in Eindhoven met het 18 Septemberplein in de binnenstad van Eindhoven een buitenlocatie boven de binnenlocatie van de eerste twee edities in het Klokgebouw op Strijp S. Helaas bracht het soms onstuimige weer enkele problemen met zich mee, zo moest de halve finale op zaterdagochtend een uur gestaakt worden omdat de combinatie van wind en regen ervoor zorgde dat de boulderwanden en matten niet droog bleven. De finales op zaterdagavond konden ondanks een aantal korte regenbuien toch doorgaan en het publiek liet zich hierdoor niet wegjagen. Zo'n 1000 man bleef, tot genoegen van de topklimmers en de organisatie, in de regen staan juichen voor de toppers, sommigen met het water in de schoenen. Gedurende het hele worldcup weekend zijn meer dan tienduizend voorbijgangers toeschouwer geweest van de wereldbekerwedstrijd, mede door de concerten van Guus Meeuwis in het PSV stadion.

Beeldmateriaal
Foto's van Jean Pierre Reijnen beschikbaar via o.a. http://www.wfa-foto.nl Foto's van Jorg Kemner beschikbaar via ondergetekende.