Ingezonden persbericht



Kinderen lusten op Texel zomaar alles

Presentatie inspirerend kinderboek op zondag 19 juni, 13.30 uur

Het geheim van de zoete sommelbes

Een boek met een verhaal, recepten en uitleg over de smaken van Texel

Een groep kinderen op werkweek op het eiland Texel lust zomaar plotseling alles!

Bloemkool, vis, boerenyoghurt, zelfs schapenkaas gaat erin als koek. Nieuwsgierig geworden naar al die verschillende smaken gaan ze op pad en komen bij de schapenboer. Hoe maak je schapenkaas? Ze proeven het, heerlijk!

Op een speelse manier wordt in het boek 'Het geheim van de zoete Sommelbes' uitleg gegeven over streekproducten. Achtergronden over smaak, proeven en hoe het in de natuur werkt, maakt dat het boek ook leuk lesmateriaal kan zijn. De receptuur is eenvoudig, inspirerend, kleurrijk en smaakvol. Voor kinderen in de leeftijdsgroep van 10 tot 12 jaar, gemaakt door Texelaars naar een idee van Annette van Ruitenburg. Het verhaal speelt zich af op Texel, waardoor men geïnspireerd raakt het eiland met al zijn bijzondere facetten te ontdekken. Om die reden zit er een mooi overzichtskaartje van Texel bij met aanwijzingen over de locaties. Texel heeft een zeer groot aantal 'eigen' producten, die op het eiland zelf worden geproduceerd en bij de gasten erg populair zijn.

Een kinderboek dat speelt op Texel

Marianne Witte, kinderboekenschrijfster, schreef het verhaal over de zoektocht naar de smaken van Texel. Jolet Leenhouts maakte de fraaie illustraties. Jan Vosjan verzorgde biologische kant van het verhaal, gaf uitleg over smaak, de natuur en bessen in het bijzonder. Annette van Ruitenburg maakte recepten die iedereen zelf eenvoudig kan maken. Kleur en smaak zijn de basis. Ruth de Ruwe maakte alle foto's en zorgde voor de vormgeving van het boek. Annette en Ruth vervaardigden eerder al de bestsellers 'De smaak van Texel' en 'De smaak van de Wadden'. Tot slot gaven Jeroen van Hattum en Ecomare advies over het educatieve deel.

Men kan het boek gebruiken bij kooklessen en bij projecten over gezondheid, voeding, natuur en het vak verzorging. En uiteraard bij schoolreisjes en vakanties!

Op zondag 19 juni zal het boek worden gepresenteerd tijdens de tweede "Smaakbelevenis" bij landgoed "De Bonte Belevenis" in Den Hoorn op Texel. Dit is een bijzondere smaakmarkt voor kinderen, jongeren en volwassenen waarbij streek-, seizoen-, biologische en Slow Food producten centraal staan. Aanvang boekpresentatie: 13.30 uur.

Uitgever: Van Lamsoor tot Oorlam, www.vanlamsoortotoorlam.nl

Het boek zal te koop zijn via de webshop en bij diverse verkooppunten op Texel.

Landelijke verkoop ook via info@vlto.nl


Noot voor de redactie (