KRO

KRO Brandpunt: patiënten die dood willen maar niet mogen

Uitzenddatum: 19/06/2011

Aanstaande zondag (19 juni, 22.15 uur, Nederland 2) in KRO Brandpunt een reportage over de strijd van patiënten die ondraaglijk lijden, voor hun recht op euthanasie. Verder in deze uitzending een reportage over de geheimzinnige organisatie achter de revoluties in het Midden-Oosten. Een groep Servische studenten blijkt de drijvende kracht achter de vrijheidsstrijd te zijn. Tot slot in deze uitzending een gesprek met Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek, die vindt dat kinderen bij een probleem veel te snel een etiket krijgen opgeplakt en de schuld hiervan bij de opvoeders legt.

Sterven is geen optie
Het overkomt naar schatting 2500 patiënten per jaar. Ze zijn ziek, lijden ondraaglijk en willen dood, maar mogen niet. Volgens de wet hebben patiënten die ondraaglijk lijden recht op hulp bij het sterven. Maar hun euthanasieverzoek wordt door de huisarts ten onrechte afgewezen. De overkoepelende artsenorganisatie KNMG en verschillende scan-artsen, die advies geven bij een euthanasieverzoek aan huisartsen, erkennen het probleem dat huisartsen de euthanasiewet, die dit jaar tien jaar bestaat, te beperkt uitleggen. En dat is een groot probleem want de patiënt wordt aan zijn lot overgelaten. In de praktijk is het vrijwel onmogelijk om een andere arts te vinden die wel wil helpen. KNMG heeft daarom deze week nieuwe richtlijnen naar buiten gebracht om huisartsen te helpen de euthanasiewet breder te interpreteren en huisartsen te helpen hun angst en onzekerheid opzij te zetten. In Brandpunt een reportage over het hoe het euthanasieverzoek in veel gevallen een strijd voor de dood is geworden.

Revolutie uit het boekje
De revoluties die de afgelopen maanden als een lopend vuurtje door het Midden-Oosten trokken, lijken op het eerste gezicht een spontane uitbarsting van jarenlang opgekropte volkswoede. Maar als je verder kijkt, blijken ze minutieus georganiseerde scenario's waar vaak al jaren aan is gewerkt. De bron van alle revoluties zit in Belgrado. Een groep studenten die daar tien jaar geleden Milosevic verdreef, traint nu onder de naam `Otpor' revolutionairen in de hele wereld. De oprichter van Otpor legt uit hoe ze te werk gaan en op welke manier je een regime ten val kunt brengen.

Elk kind een etiket
ADHD, faalangst, psychische problemen. Nooit eerder was de druk op de jeugdzorg zo groot als nu. Wat is er in hemelsnaam aan de hand met onze kinderen? Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek in Utrecht, heeft het antwoord. Het valt best mee met die kinderen. Het zijn de opvoeders die in een kramp zijn geschoten. De jeugdzorg is een probleemindustrie geworden. Kinderen krijgen veel te snel een etiket opgeplakt. Van elk probleem wordt een individuele stoornis gemaakt. Hij schreef er een boek over: "Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding". Zijn boodschap: stop met de etikettering en psychiatrisering van onze kinderen. Laten we weer samen gaan opvoeden. Fons de Poel ontmoet een pedagoog die een optimistische kruistocht voert in de hoop dat we weer een beetje normaal met elkaar omgaan.

KRO Brandpunt, zondag 19 juni, 22.15 uur, Nederland 2