FNV Bondgenoten

Pensioenakkoord zwaar onder de maat

Het is een week geleden dat onderhandelaars van de vakcentrales, werkgevers en het kabinet een principeakkoord afsloten over een nieuw pensioenstelsel. Een akkoord dat door het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten is afgewezen.

Het kabinet Rutte maakt namelijk de afspraken van vorig jaar tussen werkgevers en vakbeweging over een flexibele AOW met hogere uitkering niet waar. Het is 'een sigaar uit eigen doos'. Maar ook, omdat in het nieuwe pensioenstelsel, alle risico's bij de deelnemers komen te liggen.

Het kan anders, het kan beter

In de media heb ik uitgebreid toegelicht wat onze bezwaren zijn en waarom we het akkoord afwijzen. Maar we zijn niet alleen maar tegen, we hebben ook een alternatief.
Een alternatief voor een nieuw pensioencontract, waarbij er een goede balans is tussen voldoende zekerheid en koopkrachtbehoud, voor nu en later. De hoofdlijnen van dat alternatief zijn enkele dagen geleden al gepresenteerd. Nu is ook het uitgewerkte plan beschikbaar, onder het motto: "het kan anders, het kan beter".

Buffer

De kern van het plan is dat er een buffer nodig is om een zo zeker mogelijk pensioen te leveren. 100% zekerheid is er niet, want dan zouden de premies fors moeten stijgen en de buffers ook en blijft er niks meer over voor verhoging van de pensioenuitkering. Maar helemaal geen zekerheid is onacceptabel. En dat laatste is nu net het probleem van het principeakkoord. Fondsen krijgen de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel risico ze willen lopen. Een risico dat één op één wordt doorvertaald naar elke pensioendeelnemer.

We pleiten voor een buffer van 20%. Niet als een vrijwillige keus voor elk pensioenfonds, maar als een verplichting. Dan weten we zeker dat er voldoende geld in kas zit om fluctuaties op de financiële markten op te vangen. Dat is goed voor jongeren en voor ouderen. Ons plan is gewikt, gewogen en doorgerekend door externe deskundigen. En daaruit blijkt dat op de lange termijn ons plan niet alleen maar meer zekerheid biedt, maar ook een pensioenuitkering die robuust is en de stijgende prijzen kan opvangen.

Debat

Inmiddels is het debat los gebarsten over het principeakkoord. Het krijgt veel kritiek van deskundigen en opinieleiders en de benadering die wij kiezen, krijgt juist bijval.

Ons stelsel werd nog niet zo lang geleden door internationale onderzoekers uitgeroepen tot het beste van de wereld. Dat stelsel moet niet op z'n kop worden gezet. Dan wordt het kind met het badwater weggegooid. Zeg dus JA tegen ons plan, en NEE tegen het princpeakkoord.

Henk van der Kolk
(voorzitter)