Gemeente Dongeradeel


2011

Nieuwe impuls stedenband Dokkum-Fulda

Meer ondernemerscontacten op komst. Tijdens de Oesterrally komende zaterdag 18 juni rijdt een speciale bus mee met bestuurders uit de Duitse Bonifatiusstad Fulda.

Daags daarop is in de Bonifatiuskapel de jaarlijkse ontmoetingsdag van het bisdom Groningen-Leeuwarden waar de Fulda-delegatie per traditie ook prominent aanwezig is. De bestaande band tussen de beide Bonifatiussteden van Nederland en Duitsland wordt de komende jaren echter uitgebreid is onlangs duidelijk geworden. Het bezoek van een ondernemersdelegatie uit Dokkum en omgeving eind mei aan Fulda, wekte de afgelopen weken veel respons van Duitse kant. Zo arriveert komend najaar een brede groep ondernemers van de ` Mittelstand- und Wirtschafstverein ' uit Fulda in Dokkum voor nadere kennismaking met het regionale bedrijfsleven. Daarnaast willen touroperators en reisadviseurs hun licht opsteken over de recreatiemogelijkheden van Dokkum en Noordoost Fryslân voor hun klanten. Een vereniging van oud-prinsen carnaval van Fulda met prominente lidmaten kondigde eveneens een trip aan naar Dokkum en Fryslân. Voor 2012 staat in Dokkum de komst van een delegatie van de politieke partij CDU Hessen op het programma.

Het opvallende tegenbezoek uit Fulda sluit aan bij de missie van de ondernemersdelegatie eind mei. Onder het motto `Ontdek het Lauwersland in het voetspoor van Bonifatius' presenteerden horeca -en recreatie ondernemers uit Dokkum, Metslawier, Paesens, Oostmahorn en Lauwersoog zich aan de reis- en recreatiebranche van Fulda. Een wederopstanding van Bonifatius op twitter en een speciaal Bonifatius VIP arrangement op internet voor Duitse gasten gingen er zelfs aan vooraf. Er kwam een wervende presentatie van burgemeester Marga Waanders, culinaire streekspecialiteiten van Artrisante, bedrijfsinformatiestands met een glaasje Berenburg van De Posthoorn en een sfeervolle kaars van de Bonifatiuskapel. In deze sfeer presenteerde Dokkum zich voor de relaties in Fulda. `'Dokkum is een ideale uitvalsbasis voor een vakantie met volop mogelijkheden voor strand- en waterrecreatie en cultuurhistorisch toerisme vlakbij het werelderfgoed van de Wadden'', aldus burgemeester Waanders tegenover haar gehoor. Samen met Tytsy Willemsma, wethouder voor Cultuur, Toerisme en Recreatie, begeleidde zij de ondernemersdelegatie. De groep werd door Oberburgemeister Gerhard Möller en andere Fulda-relaties uiterst hartelijk ontvangen.

Ondernemersdelegatie
Fulda kreeg onder de titel `Entdecken Sie das Lauwersland im Fussspur Bonifatius'' een speciaal gemaakte regiopresentatie voorgeschoteld. Meegereisde ondernemers gingen bij informatiestands in gesprek met branchevertegenwoordigers onder culinair genot van Noordoostfriese streekspecialiteiten. Deelnemers uit Dokkum aan de delegatie waren hotel-restaurant De Posthoorn, hotel-restaurant De Abdij, koffie en specialiteitenrestaurant Artisante en de Bonifatiuskapel als bezienswaardig monument en bedevaartsoord. Vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven waren VVV Lauwersland, recreatiebedrijf Camping Lauwersoog, het waddenactiviteitencentrum Oan 'e Dyk uit Paesens-Moddergat , vakantiepark Landal Greenpark Esonstad bij Oostmahorn, Bed & Breakfast BinnenInn uit Metslawier. De laatstgenoemde vertegenwoordigde een groep van acht kleinere logieshouders op het platteland. Via een speciale webkey kon de Duitse gast uit Fulda kennisnemen van een Bonifatius VIP-arrangement, dat door de deelnemende logieshouders in Dokkum en omgeving werd aangeboden.

Brede horizon
`'In midden- en zuid-Duitsland associëren mensen `Holland' hoofdzakelijk met Amsterdam en het strand van Zandvoort en Scheveningen', aldus een van de Duitse reisadviseurs aanwezig bij de meeting en sprekend uit eigen ervaring. Volgens Focko Visser, voorzitter van het Vriendschapscomité Dokkum-Fulda-Crediton, was dit gegeven de aanleiding om als Vriendschapscomité een poging te doen meer bekendheid te geven aan Dokkum en het Lauwersland als een aantrekkelijk gebied voor toerisme en recreatie. `'De stedenband met Fulda dreef tot dusver vooral op uitwisselingen op kerkelijk, cultureel en sportief gebied. Dat heeft geleid tot hechte banden met ondermeer het gemeentebestuur van Fulda waar we nu gebruik van kunnen maken. '' Gezien het groeiende belang van de toeristische sector voor NoordoostFriesland wil het comité de horizon van Dokkum als Bonifatiusstad verbreden. Dat wil zeggen: de stad meer promoten als uitvalsbasis voor een langer verblijf in de regio. Dit ook vanuit de wetenschap dat meerdaags verblijf van toeristen aan de waddenkust of in het Lauwersmeergebied bijna altijd gepaard gaat met een bezoek aan winkels en bezienswaardigheden van Dokkum. Visser: `'Dat bredere beeld van Dokkum en het achterland Lauwersland hebben we nu neergezet in Fulda. Met B&W iDongeradeel is daar vorig jaar een begin mee gemaakt door onze deelname met een Dokkumer promotiewagen aan `Rosenmontag': de jaarlijkse grote carnavalsoptocht in Fulda. Dat heeft indruk gemaakt, mensen praten er nog over heb ik gemerkt! '' Behalve Focko Visser bestaat het Vriendschapscomité uit Tjeerd Jorna, Rudolf Boersma en Wolter Kleine. Het comité is van oudsher een groep vrijwilligers die burgeninitiatieven ondersteunt in het kader van de stedenband van Dokkum met de andere Bonifatiussteden: Fulda en het Engelse Crediton.