Gemeente Baarn

Baarnse Veteranendag 2011

Voor de tweede keer wordt in de gemeente Baarn een speciale bijeenkomst georganiseerd voor alle Baarnse veteranen. Zaterdagmiddag 18 juni zijn alle veteranen uit Baarn van harte welkom op deze bijeenkomst, waarin het gemeentebestuur haar dankbaarheid toont voor de inzet van veteranen uit Baarn. Alle 146 Baarnse veteranen hebben hiervoor in april een uitnodiging ontvangen van de burgemeester. Veel veteranen hebben al aangegeven naar de bijeenkomst te komen.

De Baarnse Veteranendag is een week eerder dan de âNederlandse Veteranendagâ op 25 juni. Op die landelijke dag is er een defilé en een manifestatie in Den Haag. De Baarnse Veteranendag wordt op 18 juni gehouden om de Baarnse veteranen in de gelegenheid te stellen ook naar de landelijke manifestatie te gaan.

De veteranen uit Baarn worden zaterdag 18 juni om 13.30 uur ontvangen in Hotel La Promenade te Baarn. Na een welkomstwoord van burgemeester Röell, is er een herdenkingsmoment. Aansluitend hierop wordt een groepsfoto gemaakt van alle veteranen. Tot slot is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje informeel contact met elkaar te hebben. Rond 16.30 uur is de bijeenkomst afgelopen.

Waarom een Baarnse Veteranendag?
Net als elders in Nederland, wonen ook in Baarn veteranen. Momenteel zijn dat 146 mannen en vrouwen. Zij zijn de afgelopen decennia ingezet tijdens oorlogen of vredesmissies. Dat kan zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatiestrijd in voormalig Nederlands-Indië, het conflict rond Nieuw-Guinea, de Korea-oorlog of tijdens internationale vredesmissies in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat hieraan meer bekendheid wordt gegeven en wil ook haar waardering uitspreken richting de Baarnse veteranen. Dit sluit ook aan op de landelijke initiatieven voor meer aandacht voor de veteranen.

Alleen voor veteranen?
In Baarn wordt Baarnse Veteranendag nu voor de tweede keer gehouden. De bijeenkomst is bedoeld voor de Baarnse veteranen en hun partner. Voor toekomstige bijeenkomsten zal, in samenwerking met de veteranen, worden gekeken naar mogelijkheden om de Baarnse bevolking meer te betrekken bij de rol en acties van de veteranen.

Zijn alle veteranen uitgenodigd?
Bij het uitnodigen van veteranen is gebruik gemaakt van de gegevens van het Veteraneninstituut. Iedere veteraan uit Baarn die bij het instituut staat geregistreerd, heeft een uitnodigingsbrief van de burgemeester ontvangen. Mochten er mensen in Baarn zijn die ook veteraan zijn, maar nog geen uitnodiging hebben ontvangen, dan zijn zij ook welkom op deze bijeenkomst. Daarvoor is het wenselijk dat zij dit vooraf melden bij de heer A. van Essen, via telefoonnummer 06-16251717.